Datum objave: 29. Listopad 2012

Suđenje Slavici:Vještak za balistiku svjedočio o greškama u očevidu

Diana Ferić
Diana Ferić

Iskaz u nastavku suđenja bivšem šibensko kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici koji je na  na Županijskom sudu u Zadru optužen za "kornatsku tragediju" dao je danas stalni sudski vještak za balistiku, mehanoskopiju, fizikalna vještačenja i forenziku Vojin Maštruko: "Svih 105 tragova koji su zapisnikom o očevidu fiksirani na mjestu događaja, registrirani su na način da njihova apsolutna koordinata uopće nije utvrđena. Horizontalne udaljenosti su u načelu pogrešno utvrđene sa greškom od jednog metra. To uključuje i mjesta na kojima su pronađena tijela stradalih vatrogasaca", kazao je, kako javlja Slobodna Dalmacija. 

Kao dio sedmeročlanog ekspertnog tima Maštruko je sudjelovao u izradi multidisciplinarnog vještačenja uzroka i okolnosti nastanka požara na Kornatu, te je izradio trodimenzionalnu simulaciju njihovog kretanja i pogibije.
" Prilikom pregleda spisa uočili smo još mnoge nelogičnosti i greške u očevidu. Jedna od kardinalnih je bila i određivanje visine kruške za koju je navedeno da je pronađena na 212 metara nadmorske visine, što je nemoguće jer je tolika bila visina brda", istaknuo je Maštruko.

 

U nastavku suđenja svjedočio je ponovno Slobodan Kocijan, vještak za požare, a očekuje su svjedočenje dr. Dušana Zečevića, liječnika sudske medicine.
 

Iz kategorije: Vijesti