Datum objave: 29. Listopad 2012

Bespovratne potpore osumnjičenom za prevaru u poslovanju!

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvrtka "Proizvodni trgovački centar Krka Knin" rekorder je u Šibensko - kninskoj županiji po osvojenim  bespovratnim potporama  na natječajima Ministarstva poduzetništva i obrta "Poduzetnički impuls". Ukupno su dobili  oko 1,2 milijuna kuna i to za nove tehnologije, pozicioniranje na tržištu, za normiranje i znakove kvalitete te za razvoj i primjenu inovacija. Ako izuzmemo Grad Šibenik koji je za daljnji razvoj Poduzetničke zone Podi dobio 4 000 000 kuna, ispada da je ta kninska tvrtka dobila sama koliko svi ostali poduzetnici u Županji zajedno.

Trebalo bi im odati priznanje da nije riječ o tvrtki, odnosno njezinom jedinom osnivaču Tomislavu Debeljaku, vlasniku samoborske tvrtke DIV i  kupcu splitskog škvera, protiv kojeg je u srpnju ove godine  podignuta optužnica za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i štetu u državnom proračunu od gotovo 3,6 milijuna kuna. Tereti ga se da skoro tri godine radnicima pogona u Kninu nije isplaćivao poreze i doprinose, a prijava je vezana upravo uz  tvrtku kćer  DIV -a "Proizvodno trgovački centar Krka Knin" čiji je jedini osnivač , prema podacima iz sudskog registra upravo Debeljak. Država  tako izdašnim potporama nagrađuje iste one za koje postoji utemeljena sumnja da su oštetili taj isti proračun iz kojeg dobivaju potpore. Da čovjek ne povjeruje!

Jednako zaprepaščujuća je i reakcija Ministarstva obrta i poduzetništva na naš novinarski upit. Najprije su se dva mjeseca  na njega oglušili, a onda su nam prije nekoliko dana, nakon što smo se pozvali na  Zakon o pravu na pristup informacijama, priopćili:"Vezano uz Vaš upit, možemo Vas obavijestiti kako u ovom trenutku nemamo službenih saznanja koja bi ukazivala na činjenicu da postoje tvrtke ili vlasnici tvrtki kojima zbog pravomoćnih sudskih presuda ili drugih razloga Ministarstvo poduzetništva i obrta ne bi bilo u mogućnosti odobriti poticajna sredstva. Isključivi kriteriji prema kojima su pravnim i fizičkim osobama odobrene ili nisu odobrene potpore jesu kriteriji iz programa Poduzetnički impuls transparentno objavljeni na mrežnim stranicama Ministarstva. Isto tako, u cilju povećanja otvorenosti i transparentnosti tijela javne uprave, na mrežnim smo stranicama objavili i popis svih dodijeljenih potpora te su ove godine znatno postroženi kriteriji za dobivanje državnih potpora."

Inače, Općinsko državno odvjetništvo u Kninu je  sredinom srpnja ove godine podiglo optužnicu protiv Debeljaka zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. alineja 4. u svezi st. 2. Kaznenog zakona, i pravne osobe iz Knina zbog kaznenog djela iz čl. 292. st. 1. alineja 4. u svezi st. 2. KZ-a u svezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. 

Okrivljenika se tereti da je od 31. siječnja 2007. do 31. prosinca 2009. kao vlasnik i direktor pravne osobe iz Knina; u nakani da za tu tvrtku pribavi znatnu imovinsku korist, iako svjestan da zaposlenicima sukladno čl. 66. i 71. Zakona o doprinosima za obvezno osiguranje, na isplaćene mjesečne plaće mora uplatiti i propisane poreze i doprinose, a u namjeri da izbjegne plaćanje ovih poreza i doprinosa; za dio mjesečne plaće naložio računovodstvu tvrtke da se u računovodstvenoj dokumentaciji te isplate neistinito evidentiraju na konto karticama kao troškovi terenskog rada a ne plaća, iako je znao da zaposlenici nisu stvarno obavili niti upućivani na terenski rad niti su obavljali poslove montaže koji bi zahtijevali rad na terenu.

Iz kategorije: Vijesti