Datum objave: 28. Listopad 2012

Snijeg u Zagrebu, u Dubrovniku 20 stupnjeva celzijevih

Diana Ferić
Diana Ferić

Bablje ljeto u kojem smo  dugo uživali zamjenili su u Šibeniku bura i oblačno vrijeme dok u kontinetalnom dijelu Hrvatske pada i snijeg.  Tijekom noći snježni pokrivač  zabijelio Zagreb i okolicu, ali i Koprivnicu, te Varaždin i Karlovac dok je u Dubrovnik jutros izmjereno 20 stupnjeva celzijevih. 

Kako javlja Dalmacija News, tijekom dana snijeg se očekuje i u Gorskom kotaru i Lici snijeg uz stvaranje novog snježnog pokrivača uglavnom od 5 do 20 cm u sljedeća 24 sata, a ponegdje može biti i viši. Na Jadranu se očekuju mjestimice nevere.
Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mogući su mjestimični udari bure 30-55, u Velebitskom kanalu do 75 čvorova, a drugdje mjestimični udari jugozapadnog vjetra 30-40 čvorova.

Nevrijeme je diljem Hrvatske zatvorilo ceste i prekinulo promet. Zbog olujnog vjetra zabrana je prometa za sve skupine vozila na dionici autoceste A 6 između čvorova Delnice-Kikovica, u oba smjera.

Autocestom A1 između čvorova Maslenica i Gornja Ploča, i dionicom Jadranske magistrale (D8) između Bakra i Senja smiju voziti samo osobna vozila.

Na Krčkom mostu zabranjen je promet za prvu skupinu vozila- autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na dionici Jadranske magistrale (D 8) od Senja do Svete Marije Magdalene dodatno još i za dostavna i teretna vozila s natkrivenim teretnim prostrom (I. i II. skupina), javlja HAK.

Zimski uvjeti na snazi su na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Bosiljevo, te na većini državnih i županijskih cesta u Gorskom kotaru i riječkom zaleđu.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije na riječkom području i katamarani Split - Vis, Split - Hvar - Vela Luka - Ubli, Split - Bol -Jelsa i Split-Hvar - Korčula. 
Što se biometeoroloških prilika tiče, nepovoljan vremenski utjecaj uzrokovat će poteškoće meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Kod meteoropata je moguća razdražljivost, nesanica i glavobolja. Kroničnim bolesnicima preporuča se odmor i izbjegavanje većih napora koji bi uz nepovoljan vremenski utjecaj mogli dodatno opteretili organizam.

 

Foto: Alex Bjazic ( Index.hr)
 

Iz kategorije: Vijesti