Datum objave: 26. Listopad 2012

Prijateljstvo Šibenika i Tuzle još uvijek na početku!

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović  ugostio je načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića te mu čestitao na četvrtom izboru za načelnika općine. "Dvojica lokalnih čelnika razgovarali su danas u Uredu gradonačelnika o međusobnom prijateljstvu i  budućoj suradnji dvaju gradova," prenosimo sa službenog portala Grada Šibenika, ali ostaje nejasno zašto su razgovarali o budućoj suradnji, a ne o rezultatima dosadašnje suradnje koja je uspostavljena prije godinu i pol dana. Podsjećamo, tada je na službenim stranicama Grada Šibenika objavljeno: "Šibenik i Tuzla uspostavit će suradnju u okviru  IPA programa prekogranične suradnje  Hrvatske i Bosne i Hercegovine o čemu su  u Tuzli proteklog vikenda razgovarali  dogradonačelnik  Grada Šibenika Franko Vidović  i tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović sa suradnicima. Izaslanstvo Šibenika u Tuzli je boravilo na poziv  gradonačelnika Imamovića. Dogovoreno je da se najprije krene  s kulturnom suradnjom  a onda  i sa zajedničkim gospodarskim projektima."


No to dana očito nije bila tema razgovora jer u službenom priopćenju stoji: "Dr. Ante Županović čestitao je Tuzlanskom kolegi na reizboru i kazao kako postoji zajednička želja za produbljivanjem kontakata i uspostavljanjem značajnije suradnje. Uskoro će se dogovoriti i o posjetu Tuzli kojem će prisustvovati nosioci određenih djelatnosti grada Šibenika i tako razmijeniti iskustva i uspostaviti suradnju na području kulture i gospodarstva s kolegama iz Tuzle. Prijateljstvo između dva grada uskoro će biti i formalizirano u vidu povelje o gradovima prijateljima.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović kazao je kako uspostavljanje suradnje dvaju gradova vidi kroz razmjenu pozitivnih praksi i suradnju na polju energetske učinkovitosti te kroz tehnološke parkove i povezivanje poduzetnika.



Općina Tuzla je pokrenula projekt realiziran uz pomoć Vlade Norveške i izgradila dva Centra za poslovne inovacije i nove tehnologije čiji je cilj pružanje podrške mladim ljudima kako bi svoj talent i svoje znanje razvijali i realizirali u svom gradu i državi, a istovremeno bili povezani s međunarodnim tržištem rada i znanja. To je projekt kojim se načelnik Imamović posebno ponosi, ali i područje moguće suradnje Tuzle i Šibenika, obzirom da su Norvežani važan partner grada Šibenika u okviru Pomorskog inovacijskog centra iNavis, ali i nekih budućih projekata na području ekologije.

Na pitanje koja je tajna četvrtog uzastopnog  izbora za  načelnika Općine Tuzla, Imamović je kazao kako svaku godinu radi kao da je izborna i da je najvažnije da rezultati budu vidljivi golim okom građana.

„Tuzla je najmultikulturalniji grad u BiH i simbol jedinstva različitosti. Potenciramo zajednički identitet uz poštivanje individualnosti“, rekao je Imamović.



Načelnik Općine Tuzla poklonio je šibenskom gradonačelniku prvi bosanski rječnik Muhameda Hevaija Uskufija iz 1631. godine koji je bio suvremenik šibenskog Fausta Vrančića koji je također značajno pridonio razvoju jezikoslovlja."

 

FOTO: www.sibenik.hr

Iz kategorije: Vijesti