Datum objave: 26. Listopad 2012

Unatoč krizi raste broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninska županijska uprava  je, uz Sisačko- moslavačku i Karlovačku,  zaposlila najviše činovnika u protekle četiri godine, pokazalo je istraživanje Josipa Franića s Insituta za javne financije, o čemu piše tportal. Unatoč gospodarskoj krizi i potrebi smanjenja javnih rashoda u hrvatskim županijama, gradovima i općinama u razdoblju od 2008. do 2011., kažu na tom portalu, otvoreno je 5.350 novih radnih mjesta, a ukupni broj zaposlenih povećan je za čak 15 posto. Najveće smanjenje zaposlenih bilježi Varaždinska županija, grad Hrvatska Kostajnica i općina Nuštar

Čak 408 od ukupno 576 lokalnih jedinica povećalo je broj zaposlenih, 86 ih nije mijenjalo, dok su 82 smanjile njihov broj,  Neminovna je posljedica takvih povećanja i porast rashoda za zaposlene koji su na lokalnoj i regionalnoj razini u promatranom razdoblju ukupno porasli za gotovo milijardu kuna.

Osim porasta rashoda za zaposlene u apsolutno iznosu, došlo je i do porasta njihova udjela u ukupnim rashodima lokalnih i regionalnih proračuna. Kako u isto vrijeme nije osnovana ni jedna nova jedinica, niti je bilo značajnijih pomaka u decentralizaciji koji bi zahtijevali nova radna mjesta, takav razvoj događaja slika je neodgovorne politike zbrinjavanja nezaposlenih na teret lokalnih i regionalnih proračuna, smatra Franić.

Pritom upozorava da niti značajni fiskalni problemi nisu spriječili pojedine lokalne jedinice u novim zapošljavanjima. Tako je bez obzira na stalne deficite, u Međimurskoj županiji otvoreno 20 novih radnih mjesta, a rashodi za zaposlene povećani su za 70% tijekom promatranog razdoblja. Iako je Ličko-senjska županija 2011. imala jednog zaposlenog manje nego 2007., rashodi za zaposlene povećani su za 29,2%.

U gradu Županji su rashodi za zaposlene povećani za 41,4%, a u općinama Dugopolje i Poličnik gotovo su udvostručeni, što je svakako pridonijelo tako velikim proračunskim deficitima.

U gradu Otoku u samo tri godine broj zaposlenih narastao je s 10 na 60. U općini Satnica Đakovačka broj zaposlenih narastao je s 1 na 16, dok je u Podcrkavlju narastao s 2 na 16 pri čemu u obje navedene općine svi zaposleni rade u općinskim tijelima.

Najveća smanjenja broja zaposlenih bilježe gradovi Hrvatska Kostajnica, Metković i Opuzen, te općine Nuštar, Tordinci i Lovinac, dok je jedino Varaždinska županija značajnije smanjila broj zaposlenih (s 286 na 87), prenosimo s tportala.

Iz kategorije: Vijesti