Datum objave: 25. Listopad 2012

PREDAVANJE:Kako emocionalno brendirati šibensku povijesnu jezgru

Diana Ferić
Diana Ferić

"Emocijonalno brendiranje šibenske stare gradske jezgre" naziv predavanja što ga je Društvo za očuvanje šibenske baštine organiziralo sinoć u Gradskoj knjižnici u Šibeniku, a predavači su bili mr.sc Petar Gardijan i ekonomistica Sandra Grgas. Privlačno već po nazivu te intrigantne teme predavanje je privuklo veliki broj Šibenčane, ali je, kao i puno puta do sada, najviše riječ  bilo o tome koje su sve vrijednosti Šibenik , a ne i kako to na pravi način iskoristiti u brendiranju. 

Glavna poruka predavanja mr. sc Petra Gardijana bila je da svakog turistu, gosta, moramo  "dočekati kao Krista" i da prema njemu moramo pokazati punu susretljivost i empatiju kako bi se u Šibeniku dobro osjećao i  poželio ponovno u njega doći. Ukazao je i na to što sve čini turističku ponudu jedne destinacije i brojnost subjekata koji utječe na njezino brendiranje.

Sandra Grgas je podsjetila na brojne prednosti Šibenika od  njegovih kulturnih spomenika  i važnih povijesnih ličnosti do Šibenika  kao grada pjesme i izvrsnih pjevača i klapa, ali i na gurmansku tradicije pa je predložila da se, primjerice u Masnoj ulici, koja je to ime i dobila po brojnim oštarijama, napravi nešto da  turisti dobiju priliku doživjeti taj dio šibenske prošlosti te da i Kalelarga, umjesto da bude puna dućana donjeg rublja i cipela,  počne turistički "disati" i da u njoj budu dućani i izložbeni prostori koji će svjedočiti o toj bogatoj  šibenskoj prošlosti. 

Predavanje je potaknulo na pitanje tek nekoliko posjetitelja, među njima i Ivana Rudu, koji je upozorio na to da šibenske vrijednosti, da bi imale puni smisao i da bi se mogle brendirati, moraju ostati u vlasništvu lokalnog stanovništva te da ne treba sve prepustiti inozmenim investitorima i logici kapitala i profita. Poznat po upadicama, Davor Živković je pak primjetio kako su Šibenčani najbolji u, kako je kazao, maltretiranju turista, pa je predložio da se brenediramo kao destinacija za mazohiste!

Iz kategorije: Vijesti