Datum objave: 24. Listopad 2012

Rimski Colentum - grad mozaika i freski

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući  prvom  Međunarodnom arheološkom kampu Colentum  koji je održan u rujnu ove godine u organizaciji Udruge Argonauta i Muzeja grada Šibenika  taj  lokalitet je  na arheološku kartu Europe, a izazvao je i veliko zanimanje Murterina za taj dio njihove povijesti. To je bilo prvo arheološko iskapanje na toj lokaciji unazad 50 godina.  Istražena je i konzervirana  maritimna rimska vila  veličine  3 000 četvornih metara koja je iznimno bogata mozaicima. 

Bio je to grad fresaka ik mozaika i luka luke koja je bila toliko velika da je sadašnja marina Hramina koja se nalazi na tom prostoru, samo njezina sjena kako je kazao Željko Krnčević, kustos Muzeja Grada Šibenika i voditelj kampa. Ovogodišnjim istraživanjima utvrdilo se da je riječ o velikom objektu na kojem je uočeno nekoliko faza, a koji se koristio od antike, dakle negdje 1. stoljeća, sve do vremena 5. i 6. stoljeća, a moguće čak i u srednjem vijeku. Na konferenciji za novinare  govorili su i njegov kolega,  Toni Brajković,  Luka Ježina voditelj "Argonaute"   te Ivan Božikov načelnik Općine Murter-Kornati jer je to, kako su potvrdili šibenski arheolozi, prvi put da istraživanje jednog arheološkog lokaliteta  potaknula upravo lokalna zajednica.

U tom kampu sudjelovali su deset polaznika sa Sveučilišta u Zadru i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te mlada  doktorantica Sveučilišta u Budimpešti,  a sastojao od kopnenih i podmorskih istraživanja, vježbi obrade keramike, stručnih predavanja te stručnih obilazaka arheoloških lokaliteta na Ivoševcima, Velikoj Mrdakovici i Bribirskoj glavici te Muzeja grada Šibenika. Kopnena istraživanja vodili su arheolozi Željko Krnčević i Toni Brajković iz Muzeja grada Šibenika, a suradnici su bili Ivana Cunjac i Jelena Jović. Podmorska istraživanja i rekognosciranja vodila  je prof.dr. Irena Radić Rossi sa Sveučilišta u Zadru. Kampu je prethodila Međunarodna škola epigrafije na kojoj je sudjelovalo dvadesetak studenata iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke i Slovenije te ugledni predavači iz Austrije i Hrvatske.   Kvaliteti rada u kampu posebno je pridonijelo to što  su održana predavanja niza uglednih predavača, među njima  i  pionira hrvatske podmorske arheologije Dalibora Martinovića i Zdenka Brusića.

Predavanjima i radionicama o suvremenoj znanstvenoj disciplini - fotogrametriji studente je oduševio francuski profesor dr.sc. Pierre Drap, a zapažena su bila i predavanja  prof. dr. sc. Bruna Kuntić-Makvić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Irene Radić Rossi sa Sveučiliša u Zadru, arheologa Rade Žunića, arheologinje  i konzervatorice Tanje Lolić te doc. dr. sc. Kristijana Juran iz Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru. O ozbiljnosti programa kampa govori i podatak da će studenti koji su sudjelovalo za to dobiti 3 ECTS boda. Inače, studenti su, kako kažu organizatori, bili oduševljeni i zaključili su da je Colentum jedan od najboljih  arheoloških lokaliteta.

Smisao tih iskapanja i konzerviranja je i turistička valorizacija tog arheološkog lokaliteta za što će se tek utvrditi model no već sada se zna da su mogućnosti velike. S tim u vezi bit će organiziran i poseban projekt pod nazivom "Povratak  u staru Europu" u sklopu kojeg će petero mladih Europljana boraviti tri mjeseca u Murteru upravo kako bi radili na valorizaciji tog lokaliteta i prenijeli pozitina iskustva iz svojih zemalja, najavio je Luka Ježina, voditelj udruge "Argonauta". Bit će izrađena i maskota tog arheološkog  lokaliteta, vjerojatno lik veterana rimskih legija Quintus Petronius Valius, od milja Petko, a komercijalizirati bi se mogla i spoznaja o liburnijskom  ulju koje se odatle izvozilo i bilo je iznimno  cijenjeno.

Taj je projekt imao 20 sponzora, a značajna je i uloga vlasnika zemljišta na kojem se  taj lokalitet nalazi, Mile Skračića i obitelji Jelić koji su dopustili iskapanja.

 

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3