Datum objave: 23. Listopad 2012

Halloween show u nedjelju u centru Dalmare

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući  centru Dalmare Šibenčani neće biti uskraćeni za obilježavanje Noći vještica, popularnog Halloweena, običaja koji se, kao i mnogi  slični, u komercijalnom smislu proširio iz SAD - a.  

U nedjelju, 28 listopada u centru  Dalmare održat će se  Helloween show  koji će se sastojati od niza zabavnih događanja. Nadmetanja vještica  na metli na visini od tri metra ili  trenutna zamjena dvaju tijela na različitim lokacijama samo su neke od iluzija koje će biti prikazane. " Do sada neviđeni mađioničarski trikovi i humoristični skečevi predviđeni su za publiku svih dobnih skupina, stoga ste svi pozvani na Helloween show u Dalmareu, na centralnom trgu druge etaže, s početkom  u 17 sati.Nakon misterija i čarolija uslijedit će Helloween disco party za djecu. Za sve posjetitelje Helloween showa, McDonalds' priprema poklon iznenađenja. U nedjelju ujutro od 10 do 13 sati bit će održana i Helloween likovna radionica.", najavljuju iz centra Dalmare. 

Halloween, predvečerje Svih svetih, praznik je oslonjen na drevnu keltsku svetkovinu Nove godine, koja je, znano je i u 5. st. pr. Kr., započinjala upravo te noći, kad je 31. listopada završavala jesen. Simbolično su se najprije gasile pa potom palile nove vatre, i na druidskim i na kućnim ognjištima, a između njih noć je ostavljena kao prolaz dušama mrtvih koje su s onoga dolazile na ovaj svijet ne bi li se ogrijale na kućnim ognjištima. Da dozovu dobre duhove, ljudi bi na prozorima ostavljali hranu, a da otjeraju zle, grješne duše, navlačili bi strašne obrazine. A da bi dušama osvijetlili put povratka na onaj svijet, a sebi do svetišta, u repu bi udubli zapaljenu svijeću.

Današnji Halloween šaljiv je i radostan običaj bez onostranih značenja, a sve naglašenije potrošački. Kupuju se maske i osobito mnoštvo predmeta u obliku bundeva. Kako je baš jesen uistinu njihovo doba, omiljen je i stol s raznovrsnim jelima od tikava.

Iz kategorije: Vijesti