Datum objave: 21. Listopad 2012

Psihološki profil Paravinje nakon izricanja presude

Diana Ferić
Diana Ferić

Ponašanje Dragana Paravinje očekivano je s obzirom na sve što smo do sada mogli kod njega vidjeti. Prema sudskoj presudi koju smo čuli, on je kriv, a njegovo verbalno i neverbalno ponašanje upravo je u skladu s tom presudom  kazala je za Slobodnu Dalmaciju dr. sc. Ana Kandare-Šoljaga, psihologinja i stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju, koja je za “Slobodnu” pratila suđenje i pregledala snimke s izricanja presude, te je portretirala ličnost nepravomoćno osuđenog Paravinje.

– Otkad je uhićen, pa sve do izricanja presude, Paravinja se ponaša baš kao da je kriv. Neuvažavanje boli obitelji Bilić, ismijavanje policije i pravosuđa, drskost, podsmjehivanje i odbijanje suradnje samo su neka od tih ponašanja.

Sve su to emocije i ponašanja koja su neočekivana za nekoga tko je nepravedno optužen za tako strašna nedjela. Ako ste nepravedno osuđeni na 40 godina zatvora, vi ste očajni i cijeli svijet vam se srušio, a ne žvačete žvaku i podsmjehujete se – kaže psihologinja Šoljaga, navodeći da Paravinja ponaša baš kao i pojedini haaški optuženici.

– Baš smo ovih dana mogli svjedočiti sličnom načinu ponašanja Gorana Hadžića u sudnici Haaškog suda.

Njegovo podsmjehivanje i izostanak emocija izazvalo je bol i zgražanje žrtava, njihovih obitelji i svih nas – ističe ta stručnjakinja, koju smo upitali može li 40 godina zatvora prisiliti Paravinju da otkrije leš.

– Kazna ga neće prisiliti da otkrije leš. To je jedino što mu je ostalo i ne vjerujem da će to otkriti, sigurno ne dok svi to žele. S tom tajnom on za sebe ostaje nadmoćan – objašnjava psihologinja.

Ima li šanse da zločince dugotrajna kazna zatvora rehabilitira, promijeni?

– Rehabilitacija počinje priznavanjem počinjenog zlodjela. Tek kada se preuzme odgovornost za vlastito ponašanje, moguće je učiniti neke pomake ili promjene u smjeru rehabilitacije.

Ne, uopće ne vjerujem u rehabilitaciju nekoga tko uporno poriče zločin, pa bio on zatvoren i 40 godina – kaže psihologinja, prenosimo iz Slobodne Dalmacije.

Iz kategorije: Vijesti