Datum objave: 21. Listopad 2012

VIJESTI IZ POVIJESTI:Učitelji u Šibeniku iznemogli od gladi!

Diana Ferić
Diana Ferić

Učitelji ne dolaze na nastavu jer su iznemogli od gladi, pisale su prije 100 godina lokalne novine u Šibeniku. Nekoliko učitelja u šibenskim školama nije ovih dana došlo na nastavu jer su, kako je dojavljeno školskim upravama, iznemogli od gladi. Učiteljska plaća iznosi mjesečno od 65 do 70 kruna, a sudbina im je još gorča kada se zna da je općinska uprava uvela nove poreze zbog kojih je poskupjela ionako preskupa hrana i da su si općinski službenici na račun tih beriva povećali plaće, prenosimo iz tadašnje štampe.

Nastave li općinske službe i država tako raditi, povećavati poreze da bi sebi povećali plaće, općini prijeti joj bankrot. Opravdanje nekih općinara da su učitelji gladni „zbog poremećaja prirodnog ravnovjesja u obstojnosti puka“, ma što to značilo, nije nešto čime bi se učitelji mogli utješiti, a kamo li nahraniti sebe i svoje obitelji. Stanje je tako teško da općinske i pokrajinske vlasti već mogu računati i na štrajk učitelja. Štrajka bi moglo biti ali od toga će biti malo vajde jer do učitelja nikome nije osobito stalo pa je izvjesnije da bi uskoro škole mogle bez učitelja i ostati jer će oni morati ili potražiti unosnije službe ili otići u svijet trbuhom za kruhom kao što se već zbiva.

Općinska i pokrajinska vlast pravda se da učiteljima nije povećala plaće jer postoji bojazan da bi s povišenjem plaća mnogo učitelja otišlo u mirovinu. Zašto ni jedan općinski službenik nakon povećanja plaće nije otišao u mirovinu na to nisu imali odgovora.

Da ne dvojimo kada vlast ni učitelja ne može nagraditi da ima za kruh, a s druge strane uludo troši novce na službenike, znak je da je ili na rubu propasti ili da je nemoralna pisali su lokalni novinari prije100 godina, a do danas se nije puno toga promijenilo!

Iz kategorije: Vijesti