Datum objave: 21. Listopad 2012

Nautičari iz Novog Mesta skuhali najbolji meni na betinskoj regati

Diana Ferić
Diana Ferić

Iskazali su se u pripremi jela i ovogodišnji sudionici sada već tradicionalne betinske  gastro regate "Kalaft 2012" koju  je sedmu godinu za redom za svoje goste u subotu organizirala tamošnja marina na čelu s direktorom Borisom Ninićem. Najuksniji cjeloviti meni skuhala je četveročlana posada jedrilice Vihra iz Novog  Mesta - Suzana i Marjan Kolenc i Adi i Marko Grandovec koji su za predjelo pripremili,o rižot od vrganja, za glavno jelo srnetinu u umagu s šturuklima od heljde i skute te kruške s brusnicama kao desert. Prvo mjesto za najbolje glavno jelu, janjetinu u toču od crnog vina i s armomatičnim ljekovitim biljem pod nazivom "More i planine"  pripalo je  Mii Janjatović i njezinom majci Vesni koja je pobjedu odnijela na tom gastronatjecanju i prije dvije godine.  Riječ je o posadi zagrebačkog broda Hani. Najukusnije deserte priredili su posada mađarske jedrilice Maro te posada betinskog broda Mata koji su podijelili prvo mjesto. Kuriozitet je da se sva jela koja se prijave na natjecanje moraju pripremati na brodu dok traje regata.

Smisao organiziranje te regate i natjecanja u pripremi jela je, kako ističe Boris Ninić, druženje i međusobno upoznavanje nautičara, ali i opraštanje o nautičke sezone u dobrom i veselom raspoloženju koje sinoć u marini Betina nije nedostajalo, a upotpunio ga je član pobjedničke ekipe Marko Grandovec svirajući na harmonici  poznate dalmatinske klapske pjesme. Sudjelovalo je 10 ekipa iz Njemačke, Austrije, mađarske Slovenije i Hrvatske. 

Posada  Vihre otkrila nam je i recept za svoj rižot od vrganja koji je sve oduševio:

Na maslacu  i maslinovom  ulju poprži se crveni luk pa se na to dodaju vrganji,a potom se na tome poprži riža.  Istodobno se skuha temeljac od povrća s kojim se  sve polijeva, a na kraju se dodaju parmezan i slatko vrhnje,  malo para i šaka na ulju poprženih vrganja.
 

Iz kategorije: Vijesti