Datum objave: 19. Listopad 2012

Odjeci na Paravinjinu kazu od 40 godina zatvora

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč tomu što tijelo nestale Antonije Bilić još uvijek nije pronađeno Dragan Paravinja je i bez tog dokaza danas na Županijskom sudu u Šibeniku osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina za njezino teško ubojstvo. Krivica mu se, prema onomu što je danas izrečeno  u presudi Županijskog suda u Šibeniku, temelji umnogome na onomu što je prvotno, nakon uhićenja, sam izjavio, a kasnije je taj iskaz promijenio. "Sumnjam da će se Paravinji kazna u žalbenom postupku smanjiti', rekao je za tportal odvjetnik i stručnjak za kazneno pravo Zvonimir Hodak.

Pojašnjava kako je kazna od 40 godina zatvora koju je Pravinja dobio maksimalna koju predviđa hrvatsko pravosuđe te kako je potpuno očekivana iako hrvatski sudovi rijetko donose tako visoke presude.

Iako tijelo Antonije Bilić nije nađeno, Hodak kaže kako hrvatskoj i svjetskoj pravosudnoj praksi takvi slučajevi nisu nepoznanica. 'Protiv Paravinje postojao je niz otežavajućih okolnosti, prethodne osude za seksualne delikte iz Srbije i BiH, činjenica da je recidivist, lagao je, bio je neiskren, navodio je krive tragove, povlačio priznanje…', kaže odvjetnik.

Protiv Paravinje postojalo je previše indicija koje su tvorile krug da ne bi bio osuđen bez obzira na tijelo. 'Njegovo priznaje koje je dao u BiH, a potom ga kasnije povukao također je tome pridonijelo. Iako je tvrdio da je bilo batinama iznuđeno, priznanje je dao sudu, ne policiji, a ono što prvi put kažete betonira vašu poziciju', pojašnjava.

Smatra kako se u žalbenom postupku Paravinji kazna neće smanjiti te kako će Vrhovni sud potvrditi prvostupanjsku presudu koja će time postati pravomoćna.

Prema pisanju portala index.hr obrana  smatra da se ovakva presuda ne zasniva na valjanim dokazima:"I da je obrana pružila dovoljno argumentiranu završnu riječ zbog koje je predložila donošenje oslobađajuće presude u odnosu na sva kaznena djela za koja je optuženi proglašen krivim. Na ovu nepravomoćnu presudu, naravno da će obrana uložiti žalbu, upravo imajući u vidu činjenice da smatra da se ista temelji na dokazima koji nisu valjani dokazi", kazala je Giljanović.

Na osnovu kojih dokaza su tražili oslobađajuću presudu, Paravinjina odvjetnica nije mogla reći.

"Opet dolazimo do onog pitanja i činjenice da je javnost isključena za cijeli tijek ovog postupka. Vi ste čuli objavu presude jer je objavljivanje presude javno, ali isto tako, mediji su bili isključeni s objave razloga. Prema tome, preciznije detalje, o tome koji argumenti i što ima u spisu, o tome vam ja, nažalost ne mogu govoriti. Imamo, dakle opet činjenicu da je optuženom ustvari onemogućen kontakt s javnosti i iznošenje činjenica", kaže Giljanović te dodaje:

"Njemu je onemogućeno da putem svoje braniteljice ili osobno, time medijima koji su pratili i do početka suđenja ovaj postupak, sada kaže one činjenice koje su proizašle u tom postupku. I u tom pravcu je ono njegovo, kako sam ja jučer navela, žaljenje, odnosno, to je nešto što je neosporno jer vam ja ne mogu ništa bliže opisati koji su to detalji. Ponavljam, mi smatramo da će se obrazložiti u žalbi da se radi o činjenici da se presuda temelji na dokazima koji nisu valjani", pojašnjava Giljanović, prema pisanju portala index.hr.-

Iz kategorije: Vijesti