Datum objave: 19. Listopad 2012

Od kamenoloma u 10 godina Županiji samo 1,5 milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninska županije je u proteklih 10 godina dobila samo 1,5 milijuna kuna od naknada za eksploataciju mineralnih sirovina od 12 tvrtki koje imaju koncesiju za tu djelatnost.To stoji u odgovoru koje je su županijske službe poslale nezavisnom vijećniku u Županijskoj skupštini Ivici Ledenku, inače predsjedniku udruge LOZA  na postavljeno vijećničko pitanje.

Analizirajući prispjeli odgovor, kažu u LOZI, nametnulo im  se pitanje prikazuju li koncesionari realno količinu eksploatiranih sirovina kao i  diskriminira li postojeći Zakon o rudarstvu jedinice lokalne samouprave naspram države. Naime, Ivica Ledenko upozorava kako neke tvrtke s 40 zaposlenih uplaćuju godišnje po 20 - tak tisuća kuna naknade u županijski proračun što mu se čini nerealnim.

Kada je, pak, riječ o diskriminaciji jedinica lokalne samouprave on ističe primjer Općine Unešić koja na na svom prostoru ima 4 eksploatacijska polja od kojih je država uprihodovala 4 milijuna kuna, a ta općina nije dobila ni lipe. Istodobno, državna vlast traži od jedinica lokalne samouprave koje se ne mogu sufinancirati da se pripoje onim većim. "Ono što i na ovom primjeru želimo istaknuti je potreba fiskalne decentralizacije koju je ''Kukuriku koalicija'' i obećala u svom programu ''21''. Najave kako će ponovno krenuti konvoji kamena preko Jadrana u Italiju, a koji Županiji osim oštećenja kolničkih zastora i narušavanja krajobraza  donose tek mrvice u proračunu , iziskuje studioznije promišljanje i zajedničku akciju svih županija  budući da ni u drugim županijama nije  bolja situacija u prihodima. Jednako je tako važno i inzistiranje na zabrani izvoza sirovine i finaliziranje proizvodnje na prostoru ili u blizini eksploatacijskih polja što donosi  ostvarivanje dodanih vrijednosti, a time i otvaranje  radnih mjesta.", ističe Ivica Ledenko. 

Iz kategorije: Vijesti