Datum objave: 19. Listopad 2012

Paravinja nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 40 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Dragan Paravinja  proglašen je krivim za kaznena djela teškog ubojstva  Antonije Bilić i dva pokušaja silovanja pa ga je Županijski sud u Šibeniku, pod predsjedanjem Nives Nikolac danas  nepravaomoćno osudio na jedinstvenu kaznu zatvora  od 40 godina. 

U vezi s  teškim ubojstvom Antonije Bilić, za koje je dobio kaznu zatvora od 35 godina u presudii stoji da je Paravinja  7. lipnja 2011. godine  dok je Antonija Bilić stopirala kod Čikolskog mosta, na cesti Drniš - Knin  kamionom dolazio iz suprotnog pravca i kroz prozor je upitao hoće li s njim u Zagreb. Kada je ona odgovorila da ide u pravcu Splita okrenuo je kamion i povezao ju. U kamionu joj se počeo nabacivati, a nakon toga je zaustavio kamion u namjeri da s njom ostvari spolni odnos, stoji u presudi. Kada je oštećena Antonija Bilić shvatila što Paravinja želi prešla je na vozačevo sjedalo s kojeg  se on predhodno maknuo  i pokušala je pobjeći, ali joj to nije uspjelo. On je navalio na nju, a ona mu se odupirala. Mlatio ju je rukama  i potom jako stegnuo oko vrata dok je nije usmrtio. Njeno mrtvo  tijelo položio na stražnje sjedalo kamiona i bacio ga na neko nepoznato mjesto. U presudi se kaže da ju je usmrti kako bi prikrio  kazneno djelo prisiljavanja na spolni odnos.

Paravinja je osuđena i na 6 godina zatvora zbog pokušaja silovanja Antonije Bilić, dok je pet godina zatvora dobio za kazneno djelo pokušaja silovanja Marije Damjan iz Omiša. Proglašen je krivim zbog toga što ju je 2010. godine kao autostopericu primio u svoj kamion u namjeri da s njom ostvari spolni odnos, kaže se u presudi. Uz izliku da mora od prolivene vode obrisati unutrašnjosat  auta zatražio je od nje da se premjesti na srednje sjedalo. Potom ju je gurno u ležeći položaj govoreći kako će se s njom poigrati. Ona je počela uzmicati i govoriti mu kako ima dečka i kako ima spolnu bolest,  ali to ga nije omelo. Kazao joj je kako će je ozlijediti ako se ne prestane braniti. Privukao ju je svom spolovilu, poderao s nje odjeću, skinuo sa sebe majicu i legao pokraj nje.  Za to vrijeme nekoliko puta  mu je zazvonio mobitel, ali on se nije obazirao. Na kraju se ipak  javio rekavši kako ga zove bivša žena, a nesretnu djevojku je izbacio na cestu kod Šestanovca i tako se spasila.

Dok je sutkinja čitala presudu Paravinja je nekoliko puta nešto promrljao, a jednom od fotreportera dobacio je da ne slika njega nego sudsko vijeće. Navodno je komentirao da mu  presudu napisao  Tomislav Karamarko. Na izricanju presude bila je Antonijina sestra Ana.

Javnost je isključena iz obrazloženja presude tako su su novinari, nakon što je presuda izrečena morali napustiti sudnicu. 

Odvjetnik obitelji Antonije  Bilić, Vinko Ljubičić, kazao novinarima nakon obrazloženja presude da je obitelj na neki način zadovoljna presudom:" Zadovoljni su u nadi da će ovaj slučaj u budućnosti spriječio neke slične slučajeve! U svojoj završnoj riječi sam kazao da je najstroža kazna, mala kazna za ovo kazneno djelo. Treba također reći da je policija odradila veliki posao, ali su određeni propusti ipak učinjeni", istaknuo je. Ljubičić. Prenio je zahvalu obitelji novinarima  što su  na vrlo korektan način pratili ovaj slučaj i digli ga na razinu da se utvrdi apsolutna istina.

Paravinja braniteljica Ankica Giljanović   izjavila je kako će s e on žaliti i tražiti oslobađajuću peresudu. Paravinja će zatvorsku kaznu, najvjerojatnije  služiti u Hrvatskoj.  

FOTO: Ante Baranić

 

Objavljeno ranije:Sutkinja Županijskog suda u Šibeniku Nives Nikolac izreći će danas u 9.30 sati  presudu Draganu Paravinji, osumnjičenom za teško ubojstvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije Bilić iz Drniša te za još jedan pokušaj silovanja. Neslužbeno, državno odvjetništvo zatražilo je navodno maksimalnu kaznu od 40 godina. 

Paravinja se na svoj zahtjev jučer osobno obratio šibenskom Županijskom sudu. Nakon obraćanja njegova odvjetnica Ankica Giljanović novinarima je izjavila kako je iskoristio to zakonom zajamčeno pravo te da je njegovo obraćanje trajalo kratko.

Neslužbeno se doznaje da je Paravinja još jednom ustvrdio kako nije kriv za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

Suđenje je trajalo sedam i pol mjeseci, saslušano je 40 - tak svjedoka, provedena je i djelomična rekonstrukcija događaja, no nije otkriveno što se dogodilo s Antonijom Bilić.

Iz kategorije: Vijesti