Datum objave: 18. Listopad 2012

Koga je gradonačelnik Županović pozdravio na kongresu neurologa ?

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Grada Šibenika dr Ante Županović pozdravio je u ime Grada Šibenika sudionike 3. Hrvatskog kongresa neurologa koji  se održava u "Solarisu", a tema je "Dileme u neurologiji", priopćili su na službenoj web stranici Grada Šibenika, ali su uz tu vijest  objavili su ovu fotografiju prazne kongresnu salu u kojoj  nema niti gradonačelnika niti sudionika kongresa.                                                                                                                                                                      

Takva fotografija baš ne služi na čast Gradu Šibeniku koji je uz Ministarstvo zdravlja RH i pokrovitelj tog događanja koje  je otvoreno jutros, a trajat će do 21. listopada. Da ne bi bilo zabune, s obzirom na objavljenu sliku na kojoj nema nikoga, kongres  je ove godine najposjećeniji do sada i  na njemu  se okupilo 320 sudionika iz cijele Hrvatske. 

Time je, kažu organizatori, dokazao da je prerastao u značajan znanstveni skup čiji je cilj kontinuiran i neprekidan napredak neuroznanosti u Hrvatskoj. Svi relevantni hrvatski stručnjaci te brojni svjetski neurološki eksperti, kroz velik broj diskusija i radionica te okruglih stolova i foruma, pokušat će zajedničkim promišljanjem i izmjenom iskustava razriješiti brojne dileme koje se javljaju usporedo s razvojem ove kompleksne medicinske grane.

Prof. dr. sc. Sanja Hajnšek, predstojnica Klinike za neurologiju Medicinskog fakulteta KBC-a Zagreb i predsjednica Organizacijskog odbora ovog kongresa u svom je obraćanju, među ostalim, istaknula: 
„Za razliku od brojnih stručnih dilema za čije je rješavanje ovaj kongres izuzetno važan, kada je riječ o hrvatskoj neurologiji i njenoj poziciji u svjetskim okvirima ona ne postoji. Brojni hrvatski neurolozi, u raznim dijelovima ove medicinske grane međunarodno su prepoznati i priznati te pripadaju samom svjetskom vrhu. To se reflektira i kroz primjenu najnovijih svjetskih metoda liječenja pacijenata u Hrvatskoj koji boluju od neuroloških bolesti ili se suočavaju s raznim neurološkim poremećajima. Uz stručnost hrvatskih neurologa jako je važno da se popravljaju i uvjeti liječenja odnosno bolnički standardi, čemu svjedoči rekonstrukcija Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb te obnova drugih neuroloških klinika i odjela u drugim bolnicama, kao i nabava nove moderne aparature.“ 

Glavne teme središnjeg hrvatskog neurološkog skupa ove su godine Epilepsije, Ekstrapiramidne bolesti, Kognitivna neurologija i heredodegenerativne bolesti, Cerebrovaskularne bolesti, Neuromuskalarne bolesti, Demijelinizacijske bolesti, Spinalne bolesti, Intenzivna neurologija, Neurorehabilitacija te Neurološki forum – dileme u svakodnevnoj kliničkoj praksi.  

Očekivanja organizatora su da se, kao i u protekle dvije godine, kroz visoku znanstvenu i stručnu diskusiju izmjene iskustva i znanja domaćih stručnjaka iz svih područja neurologije s uglednim kolegama iz svijeta. Jednako tako, mnoštvo novih spoznaja pružit će konstruktivne smjernice za daljnji razvoj neurološke kliničke prakse u Hrvatskoj, od čega će, što je i najvažnije, najviše koristi imati domaći pacijenti. 

Iz kategorije: Vijesti