Datum objave: 17. Listopad 2012

Donatori osigurali novac za razminiranje Rokića i obale Čikole

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninski župan, Gorana Pauk, Wolfgang Raschka, predstavnik humanitarne organizacije DEMIRA i Mirko Goreta, član Uprave Jadranske banke potpisali su danas u Šibeniku sporazum o razminiranju šireg obalnog pojasa rijeke Čikole i područja Rokića. Zahvaljujući tom sporazumu bit će razminirana površina od  od 177.151 četvornih metara. DEMIRA ovaj projekt razminiranja sufinancira s 900 00 kuna, a Jadranska banka u iznosu od 100 000 kuna.

 

Prilikom svečanog potpisivanja Sporazuma župan Goran Pauk izrazio je veliku zahvalnost Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke i Jadranskoj banci na vrijednoj donaciji. Župan je uputio poziv svim drugim potencijalnim donatorima, bilo na području Grada Šibenika ili Županije, da se uključe u ovu humanitarnu priču tako da doniraju sredstva koja će se, uz pomoć stručnih tijela kao što su Hrvatski centar za razminiranje, Ured za razminiranje iskoristiti za razminiranje  minski sumnjivih područja.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su i Jörg Rauber, vojni izaslanik u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke koja preko DEMIRE i financira razminiravanje; Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje u Vladi Republike Hrvatske, Miljenko Vahtarić ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje te predstavnici gradova Šibenika i Drniša.

 

Jörg Rauber kazao je kako Njemačka podržava Hrvatsku u ovoj važnoj humanitarnoj zadaći, što je pokazatelj dugogodišnjeg prijateljstva između te dvije zemlje. Također je istaknuo da će Njemačka i nadalje, sukladno mogućnostima, podržati Hrvatsku u razminiravanju  jer je to, kazao je,  od interesa za društvo, gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

Dijana Pleština istaknula je kako u Hrvatskoj imamo znanje i pirotehničare, ali da nedostaje novca za završetak projekta razminiranja cijele Hrvatske  te je  zahvalila  svim donatorima.

Iz kategorije: Vijesti