Datum objave: 16. Listopad 2012

Prva osnovna škola za balet i suvremeni ples u povijesti Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas je u šibenskoj Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca počela s radom Osnovna škola za balet i suvremeni ples. To je prva škola te vrste u povijesti Šibenika i šibenskog školstva.                                                                                              

Prvi sat prve šibenske državne umjetničke škole u kojoj se uče balet i suvremeni ples danas je otvorila plesna pedagoginja Marija Šćekić te započela rad s prvim od tri razredna odjeljenja. U Osnovnu školu za balet i suvremeni ples koja je na osnovana poticaj i zalaganjem Natka Duvnjaka, ravnatelja OŠ Jurja Dalmatinca, upisale su se 32 djevojčice i jedan dječak iz Šibenika, Skradina, Rasline, Bilica i Zablaća. Školovanje traje četiri godine, a ona djeca koja je uspješno završe stječu pravo na upis u srednju školu tog smjera. Nastavu baleta i suvremenog plesa izvode plesna pedagoginja Marija Ščekić koja je završila Akademiju za koreografiju i suvremeni ples u Kanadi, a za sobom ima bogato iskustvo u radu s plesnim ansamblima na Islandu i u Hrvatskoj i dugogodišnji baletan Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, plesni pedagog i autor knjige „Uvod u balet“ Darko Brkljačić, a korepetitorica je akademska orguljašica Tina Banovac.

Status ove osnovne škole identičan je statusu koji ima glazbena osnovna škola, a otvorena je za svu djecu s područja Šibensko – kninske županije. Škola ima dopusnicu za rad, a njene djelatnike finacira ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, dok roditelji učenika uplaćuju, kao i u glazbenoj školi, naknadu od 120 kuna mjesečno tijekom deset mjeseci trajanja škole.

Dragocjena pomoć donatora

Prva državna umjetnička plesna škola u povijesti Šibenika mogla je početi s radom zahvaljujući kvalitetnim pripremama i zalaganju svih djelatnika OŠ Jurja Dalmatinca ali to ne bi bilo dovoljno da nije bilo sponzora i donatora koji su osigurali sredstva potrebna za nabavu neophodne opreme i rekvizita. Vrijedno je zabilježiti da projekt Osnovne škole za balet i suvremeni ples kao osobito vrijedan prepoznali i izdašno ga podržali javno poduzeće „Gradski parking“, domicilna „Jadranska banka“ i turska Dogus grupa koja je u Šibeniku izgradila marinu za prihvat mega jahti. 

Iz kategorije: Vijesti