Datum objave: 15. Listopad 2012

Dramatično upozorenje šibenske policijske uprave

Diana Ferić
Diana Ferić

Lažni policajci, pravnici, akviziteri, inspektori, inkasatori, porezni inspektori, vjerski emisari, liječnici… varaju i pljačkaju stare i nemoćne osobe!

Zbog sve učestalijih slučajeva prijevara i pljačke starijih i nemoćnih osoba Policijska uprava šibensko – kninska izdala je priopćenje kojim žitelje Šibensko – kninske županije poziva na pojačani oprez i prijavu službi 192 pojavu bilo kakve sumnjive i nepoznate osobe. Zadnji slučaj pljačke starijeg bračnog para zabilježen je proteklog vikenda u Šibeniku, a s obzirom na dramatični ton opširnog policijskog priopćenja riječ je o valu po svemu sudeći organiziranih prijevara i pljački starijih i nemoćnih osoba i bračnih parova iza kojih, moguće je, stoji organizirana kriminalna grupa.
Prevaranti iskorištavaju povjerenje i dobronamjernost starijih osoba te dovodeći ih u zabludu ili koristeći njihovu nepažnju pljačkaju im novac, nakit i vrijedne predmete. Prevaranti koriste cijelu paletu trikova i predstavljaju se kao policijski službenici, socijalni radnici, liječnici, medicinsko osoblje, alternativni iscjelitelji, pravnici, ekonomisti, vlasnici nekretnina u kojima žive starije obitelji, inspektori, akviziteri, trgovci, vjerski emisari, dostavljači pošiljki, inkasatori… Osim toga pljačkaši starih i nemoćnih osoba služe se i nekim već gotovo zaboravljenim trikovima – pretvaraju se da su invalidi ili stradalnici pa tako pokušavaju izazvati samilost i iznuditi novac ili pokušavaju prodati bezvrijedne predmete tvrdeći da je riječ o vrijednom nakitu ili satovima kojeg su prisiljeni prodati po cijeni manjoj od realne jer su teško socijalno ugroženi ili im je potreban novac za liječenje. Neki prevaranti služe se i glumljenjem nesvjestice ili iznenadnog napada teške bolesti.
Budući da je riječ o zabrinjavajućoj pojavi šibenska je policija dala i upute kako se građani mogu zaštititi od brutalnih prevaranata i pljačkaša. Policija preporučuje da se nikome ne otvaraju vrata prije nego što se pouzdano utvrdi tko je posjetitelj. Uz provjeru kroz „špijunku“ dobro je na vratima imati i sigurnosni lanac. Ukoliko je nepoznata osoba na vratima uporna policija sugerira da je se žurno i neodložno obavijesti kako bi njeni djelatnici mogli intervenirati. Isto tako PU šibensko – kninska moli da se službi 192 dojavi pojava bilo kakvih sumnjivih i nepoznatih osoba. 
 

Iz kategorije: Vijesti