Datum objave: 14. Listopad 2012

Veći izvoz od uvoza - ohrabrujući uspjeh šibenskog gospodarstva

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko-kninska županija ima pozitivnu platnu bilancu u vanjskotrgovinskoj razmjeni s inozemstvom. Vrijednost izvoza za gotovo 11 posto veća je od vrijednosti uveza, a pozitivna bilanca iznosi gotovo deset milijuna dolara.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore Šibensko-kninske županije u prvih šest mjeseci ove godine šibensko je gospodarstvo lanjski vanjskotrgovinski minus od trinaest milijuna dolara pretvorilo u ohrabrijući plus od gotovo deset milijuna dolara. Izvoz je povećan za 10,9 posto, a uvoz smanjen za 2,3 posto što znači da se može govoriti o realnom porast izvoza za više nego solidnih 8,5 posto. Pokrivenost uvoza izvozom poboljšana je s lanjskih minus 7,2 na plus 5,3 posto.
Najvažniji vanjskotrgovinski partneri su Italija, Britanski djevičanski otoci i Njemačka u koje Šibensko-kninska županija plasira gotovo polovicu vrijednosti svog ukupnog izvoza. Osim njih značajni uvoznici iz Šibensko-kninske županije su još i Velika Britanija, Austrija, Bahami, Nizozemski Antili i Kajmanski otoci. Apsolutno najvažniji vanjskotrgovinski parner je Italija u koju Šibensko-kninska županija izvozi više od 21 posto svojih proizvoda. Ta je zemlja s druge strane tek na trećem mjestu po vrijednosti robe koje Šibensko-kninska županija uvozi.
Pozornost zaslužuje podatak da je vodeća zemlja u uvozu Šibensko-kninske županije Bosna i Hercegovina. Uvoz iz BiH premašuje 36 posto vrijednosti ukupnog uvoza u Šibensko-kninsku žćupaniju. Na drugom mjestu po vrijednosti uvoza su SAD-e. Znakovito je da u tim zemljama Šibensko-kninska županija ostvaruje tek neznatan dio svog izvoza.
Vrijedno je uočiti i podatak da Šibensko-kninska županija ima pozitivnu vanjskotrgovinsku razmjenu s Italijom, Njemačkom, Austrijom i Velikom Britanijom, a negativnu s Bosnom i Hercegovinom, SAD-om, Japanom i Rusijom. Raskorak između vrijednosti uvoza i izvoza zabrinjavajući je samo u slučaju BiH i SAD-a dok su minusi u razmjeni s Japanom i Rusijom minimalni
 

Iz kategorije: Vijesti