Datum objave: 12. Listopad 2012

"Autotransport" ide u stečaj s preustrojem, radnici sretni

Diana Ferić
Diana Ferić

Pljeskom i osmijehom dočekali su radnici šibenskog "Autotransporta"  odluku Nadzornog odbora te tvrtke da  se ne poseže za mogućnošću predstečajne nagodbe s vjerovnicima što bi samo podružilo  njihovu agoniju nego da se  pokrene stečaj s preustrojem za koji se oni zalažu.

Do kraja je bilo neizvjesno  hoće li Nadzorni odbor postupiti u skladu  sa željama i interesima radnika  ili će pak pokušati  "kupiti vrijeme"  izborom predstečajne nagodbe koja tom poduzeću i radnicima ne bi donijela ništa dobro nego bi samo povećala dubioze u poslovanju. Osim toga, nelogično je očekivati bilo što od nagodbe kada je najveći vjerovnik, država, kojoj "Autotransport" duguje više od 60 milijuna kuna zapravo za pokretanje stečaja s preustrojem. 

Znalo se kako će glasovati predstavnik Grada Šibenika i predstavnika radnika u NO, ali ne i kako će reagirati trojica predstavnika vlasnika, a to je još uvijek AP Varaždin u koje radnici nemaju povjerenja. Postojale sumnje da se želi produžiti vrijeme za izvlačenje novca iz "Autotransporta" do njegovog potpunog uništenja. Josip Burazer Pavešković koji se službeno  danas, do kraja radnog dana, mora očitovati o tomu je li za pokretanje stečajnog postupka ili za nagodbu koju kao mogućnost predviđa novi Zakon i financijskom poslovanju izjavio je novinarima da će postupiti prema odluci Nadzornog odbora.

Davor Gulin, sindikalni povjerenik pozdravio je takvu odluku izražavajući uvjerenje da će se kroz  stečaj s preustrojem spasiti "Autotransport" i da će mu se nakon što se deblokira žiro račun vratiti sve linije koje su prije blokade održavali te da će radnici dobiti zaostale plaće. Postoji mogućnost da se stečaj pokrene i prije zakonskog roka, 23. studenog.

Strahujući  za ishod današnje sjednice  Nadzornog odbora Autotransporta šezdesetak njegovih radnika okupilo se jutros  na terasi hotela Jadran  pokazujući i na taj način Nadzornom odboru da  nemaju namjeru mirno  prihvatiti mirno izbjegavanje pokretanja stečajnog postupka. Da je Nadzorni odbor donio drukčiju odluku bili su spremni od danas prekinuti rad i do daljnjega ne prevoziti putnike na linijama koje održavaju.

"Da je  Nadzorni odbor odlučio za varijantu predstečajne nagodbe to bi značilo kraj Autotransporta mi bismo prestali raditi jer, mislili smo,   ako netko mora uništiti ovo poduzeće onda neka to budemo mi koji smo ga stvarali i održavali.", kazao je novinarima  Davor Gulin sindikalni povjerenik. Na sreću, takva drastični potez, koji bi umnogome  paralizirao život u Gradu i Županiji  neće biti potreban.

Radnici Autotransporta i danas su se žalili kako su na rubu egzistenciji, gotovo pa gladni. Isplaćeno im je tek pola plaće za srpanj, a dnevnice nisu dobili već sedam mjeseci. Gorana Grguričina koji je, iako  je predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika predstavnik  vlasnika Autotransporta, varaždinskog AP -a u Nadzornom odboru, napali su zbog, kako su kazali, politizacije stanja u "Autotransportu" i ne uvažavanja interesa radnika.  

Iz kategorije: Vijesti