Datum objave: 12. Listopad 2012

Airsoft operacija "Tanaja" ovog vikenda na Žirju

Diana Ferić
Diana Ferić

Natjecanju u airsoftu, simulaciji vojnih vježbi igračkama pod nazivom "Operacija Tanaja" održat će se ovog vikenda na otoku Žirju, a sudjelovat će više od 300  natjecatelja iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Češke, Slovačke i brojnih drugih zemalja. Organizator je  Airsoft klub  Šibenik uz potporu  mjesnog odbora Žirje te udruga  Ruža Hrvatsk iz Žirja, Rika  Jadro  Solin,  Vitezovi  Kralja  Artura iz  Igrana i  KŠD  Artorious iz Podstrane.


Airsoft je simulacijski sport,sličan Paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja, koje izbacuju kuglice od tvrde plastike promjera 6 milimetara. Otok Žirje je prepun vojnih potkopa i vojarni,a i po konfiguraciji svog terena izazovan je za taj simulacijski sport koji se igra kopijama oružja. Organizirajući to natjecanje Airsoft klub Šibenik želio je istaknuti i važnost koju je Žirje imalo  u Domovinskom ratu, ali ukazati i na mogućnost razvoja avanturističkog turizma. 

Organizatori su razradili scenarij natjecanja koji izgleda ovako:

AD 2011. November  


Situacija na otoku nakon protjeravanja JAF-a je postala nemoguća. Sinovi vjetra su neprijateljski raspolozeni prema lokalnom stanovništvu. Pljačke, uzimanje nafte iz njihove buštione, oduzimanja hrane i pitke vode, redovita ubojstva i ucjene su postale njihova svakodnevica.  
Takav razvoj situacije nikako ne odgovara domaćima, te se stvara mržnja prema Sinovima vjetra, želja da ih maknu sa svog otoka. Priliku vide u ponudi jedne privatne agencije o vadenju nafte iz busotine na prostoru koje je u njihovom vlasnistvu. Uvjeti mjestana su da ih se zastiti od mucenja Sinova vjetra. Busotina se nalazi na križanju, poznatijem i kao Checkpoint. 
Obavjestajne snage JAF-a su upoznate s razvojem situacije na otoku, iako nisu vise prisutni unutar SOW snaga imaju svoje agente. 
Agencija pokrece vadjenje nafte sa svoje busotine uz svoje naoruzane snage i blagoslov starosjedioca na celu s Munom Mrsom. 



AD 2012. February 


Razvoj situacije i ponovno jacanje SOW tjera JAF da se ponovno vrati u napustene prostore Juzne bitnice i pokusa zauvijek ukloniti neprijatelje s otoka. Zapocinju pripremu akcije kodnog imena: Povratak! 

AD 2012. April 
Saveznici se iskrcavaju na otok! Na mjesto svog najveceg poraza! Jake snage JAF-a se vracaju u svoju staru bazu na Juznoj bitnici. 
Tehnologiju za vadjenje nafte posjeduje jedino Agencija. Vlasnik agencije je stari bogati "playboy" koji koristi situaciju i i odmah zapocinje pregovore s obe strane. Njegova ideja za suradnjom sa nekom od strana ce mu napokon ostvariti njegovu davnu zelju, donijeti ce mu sliku njegove vjecne ljubavi Sophie Loren, sliku koju je kao mlad morao prodati lokalnom trgovcu da bi preživio. Sliku je dobio od nje osobno jer su bili momak i cura dok ona nije postala poznata i otišla u Ameriku, a on ostao i bavio se kriminalom te se obogatio traženjem nafte! 
Obe strane znaju da ukoliko se uspiju dogovoriti i pronaci sliku koju vlasnik Agencije trazi ce biti u velikoj prednosti pred neprijateljem jer ce imati i podrsku od same Agencije, kako u financijama, tako i u ljudstvu i u nafti koja pokrece njihova vozila.

 

FOTO:sibenik.in

Iz kategorije: Vijesti