Datum objave: 12. Listopad 2012

Koga biste najradije vidjeli na mjestu šibenskog gradonačelnika?

Diana Ferić
Diana Ferić

Tek nešto više od pola godine dijeli nas od novih lokalnih izbora pa su sve glasnija nagađanja o tomu tko će biti kandidati za najzanimljivije funkcije - gradonačelnika Grada Šibenika i šibensko - kninskog župana. Zbog toga na našoj stranici objavljujemo anketu o toj temu želeći ispitati bilo javnosti, svjesni da je u takvim slučajevima teško izbjeći namješteno glasanja u što smo se već nekoliko puta uvjerili. 

Kada je  riječ o tomu tko će biti novi šibenski gradonačelnik u novom mandatu najveća je pozornost na dvjema najjačim strankama, SDP - u i HDZ - u. Poznato je da se već dugo spekulira o tomu koga će  sada oporbeni HDZ koji je siguran u povratak na vlast u Gradu Šibeniku istaknuti kao kandidata, a u opticaju je više imena. Od početka se spominje Danijel Mileta koji je, nakon prošlih državnih izbora prije kojih je bio državni tajnik u Ministarstvu prometa, ostao bez posla, a nije tajna da je itekako zainteresiran za mjesto gradonačelnika. Uostalom, to je i potvrdio u intervju jednom lokalnom tjedniku u kojem je i obrazložio kako bi vodio Šibenika.

Međutim, i iz njegove stranke su se nakon toga čuli su se komentari kako je "istrčao pred rudo" i kako je tim intervjuom sam sebi naštetio, želeći  prejudicirati neke stvari budući da neke jače struje u HDZ - u imaju druge kandidate na pameti. U posljednje vrijeme ponovno se spominje dr Željko Burić, dugogodišnji ravnatelj šibenske bolnice kojeg navodno gura donedavni prvi čovjek HDZ -a Županije Ante Kulušić, a sklono mu je i vodstvo HDZ -a iako on sam baš ne pokazuje takve ambicije. Tu je i do sada marginalizirani HDZ- ovac Siniša Burić, direktor "Zelenila" koji odavno ima ambicije postati gradonačelnikom pa neće biti iznenađenje da se, s obzirom na tretman u stranci, pojavi sa svojom nezavisnom listom.  Kao kandidat za mjesto gradonačelnika  jedno vrijeme se spominjao i sadašnji šibensko - kninski župan Goran Pauk koji bi se navodno rado vidio na mjestu šibenskog gradonačelnika, ali budući da nema preveliku naklonost vodstva HDZ -a izvjesno je da će ipak zadovoljiti novom kandidaturom za mjesto župana iako na to mjesto puca i sada u stranci dobro pozicionirani Nediljko Dujić, gradonačelnik Skradina.

Mijenjaju  se i kuloarske  priče o tomu tko će biti kandidat koalicije SDP-a i HNS -a na narednim izborima. U početku se činilo da će to biti Franko Vidović, sadašnji zamjenik šibenskog gradonačelnika koji ionako uglavnom definira i vodi politiku gradske vlasti, ali su se izgleda ipak odlučili ponovno istaknuti dr Antu Županovića. Uostalo, nakon priča o mogućoj Vidovićevoj kandidaturi, njegov koalicijski kolega Petar Baranović izjavio je kako je Vidović možda kandidat SDP -a, ali ne i koalicije SDP -a i HNS -a.  Koalicija SDP -a i HNS -a sigurno će se jako potruditi da na sljedećim izborima dobiju i župana iz svojih redova, a odnedavno se kao kandidat spominje Petar Baranović dok se prije spekuliralo da će, ako kandidat za gradonačelnika bude Franko Vidović, za  župana kandidirati dr Antu Županovića.  

Nezavisni kandidati za te čelne funkcije u Šibeniku i Županiji za sada se ne naziru iako će sa svojom listom sigurno izaći Šibenski građanski forum i to, po svemu sudeći u suradnji s nekim - don Ivanom Grubišićem, Stipom Petrinom ..., a nastup na lokalnim izborima najavio je i HSLS na čelo kojeg je nedavno došao šibenski poduzetnik Joso Slamić.

 

Iz kategorije: Vijesti