Datum objave: 11. Listopad 2012

Među prosvjednicima u Zagrebu i šibenski prosvjetari

Diana Ferić
Diana Ferić

Među 10 000 nezadovoljnih učitelja, profesora, znanstvenika i medicinskih sestara koji su se danas okupili na prosvjedu protiv Vladinih mjera na Trgu francuske revolucije u Zagrebu bilo je i 30 - tak šibenskih prosvjetara, sindikalista i njihovih kolega. Prosvjednici su, kako javlja tportal kritizirali vlast da nije socijaldemokratska, da prezire radnike, a štiti kapitaliste te pozvali građane da se, kazali su, probude i izađu na ulice kako bi se izborili za načela pravde, jednakosti i slobode. Vladi su proučili: "Izdali ste nas". Četverosatni prosvjed okončan je ispred zgrade Vlade odakle su vladajućima zaprijetili novim akcijama i poručili im kako od njih žele ostavke. Politički analitičar Boško Picula ocijenio je da je  prosvjed zaposlenika u javnim službama bio je 'i dobro pripremljen, i dobro organiziran, i dobro artikuliran, osim što je imao dobar odaziv'.

Znakovita poruka, piše tportal, koju je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izrekao na kraju prosvjeda nezadovoljnih zaposlenika u javnim službama, a po kojem se 'ne osvaja svaka tvrđava jednim udarcem bata' doista bi mogla najaviti 'vruću' školsku godinu. Više puta taj je sindikalni vođa najavio i štrajk te pozvao građane da izađu na ulice i u borbu za pravdu, jednakost i slobodu. Neke tvrđave moraju se i sedam puta udariti deblom da bi se vrata probila i zato najavljujem nastavak naše kampanje i nove akcije. Apeliram i na druge sindikate i pozivam sve radnike i građane u državi da shvate kako narod mora biti subjekt svoje stvarnosti. Narod mora moći nešto reći između dvaju izbora. U suprotnom, to je diktatura kapitala skrivena iza formalne procedure', poručio je Ribić s Markova trga.

Ocijenio je kako 'vlast mora prvo slušati što kaže narod, a onda što misli uska kapitalistička klasa' te ustvrdio kako 'nije protiv kapitalizma niti ga želi rušiti, ali hoće ljudski i narodni kapitalizam te stvarnost kakvu imaju skandinavske zemlje'.

'Prosvjednici su se ponašali kao civilizirani i uljuđeni građani, a na nasilje iz vlasti nisu odgovorili nasiljem. Sve je bilo organizirano i onako kako se tražilo jer poštujemo zakone svoje države, čak i vlast kao vlast gledajući apstraktno, no oni ne poštuju svoje građane – prosvjetare, zdravstvene radnike, medicinske sestre, liječnike, radnike u kulturi', ocijenio je Ribić.

Za kraj prosvjeda odlučio je ne pozdraviti s 'doviđenja' ili 'zbogom', nego s 'dobro jutro' te je to pojasnio kako je riječ o 'jutru' sindikalne kampanje. 'Nastavljamo s 'dobra večer', a to će biti pred kraj školske godine. Nastavljamo borbu za pravdu, jednakost i slobodu', najavio je Vilim Ribić, ne preciziravši točno kako će, gdje i kad biti organizirane nove aktivnosti nezadovoljnih.

FOTO:tportal
 

Iz kategorije: Vijesti