Datum objave: 04. Listopad 2012

Više od polovice blokiranih tvrtki u Županiji uopće nema zaposlenih

Diana Ferić
Diana Ferić

Među  55 000  poduzeća i obrtnika  koja su u blokadi dulje od 60 dana i ostvarili su preduvjeta za  stečajnu nagodbu iz Šibensko - kninske županije ih je  1540,  a od toga je 1 049 obrtnika.  Nad njima se od 1. listopada može primijeniti postupak predstečajne nagodbe  koji se provodi s ciljem uspostavljanja likvidnosti i solventnosti dužnika.

 

Postupak predstečajne nagodbe pokreće se isključivo temeljem prijedloga dužnika, a on ga je dužan podnijeti kada se ispune zakonski uvjeti - ako dužnik u roku od 60 dana poduzetim mjerama financijskog restrukturiranja izvan postupka predstečajne nagodbe ne može uspostaviti stanje likvidnosti; najkasnije 21 dan od nastanka insolventnosti.

Krajem kolovoza u Šibensko - kninskoj županiji  bilo je blokirano 713 poslovnih subjekata, a njihova ukupna dugovanja iznose  oko milijardu i 340 milijuna kuna.  U njima su  zaposlena ukupno 1 104 radnika. Zanimljivo je da više od polovica tih poduzeća, njih  470, uopće nema zaposlenih radnika,  a ukupnu duguju  523,7 milijuna kuna. Većina tih pravnih osoba, njih 384, blokirano je više od 300 dana. Inače, i ukupno gledajući 538 pravnih osoba blokirano je više od 300 dana, a u njima radi 555 radnika.   

 

Postupci predstečajne nagodbe provodit će se pred nadležnim regionalnim centrom Financijske agencije (Fina), a za dužnike čije su obveze iznad 10 milijuna kuna provodit će se pred regionalnim centrom Zagreb, bez obzira na sjedište dužnika.
 

Iz kategorije: Vijesti