Datum objave: 03. Listopad 2012

Mladi Europljani u Murteru učili o zaštiti mora

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga Argonauta već drugu godinu za redom  uspješno je provela projekt međunarodne razmjenu mladih pod nazivom "Ujedinjeni mladi - duboko i modro spašeno" iz EU programa "Mladi na djelu". Od 21. do 30. rujna 2012.  četrdesetero mladih iz Španjolske, Francuske, Italije, Rumunjske i Bugarske, Hrvatske, Srbije i Makedonije istraživali su važne činjenice od zajedničkog europskog interesa - zaštite morskog okoliša.  Cilje te razmjena je potaknuti mlade da se uhvate u koštac s problemom ugroženih morskih vrsta te im raznim metodama neformalnog učenja pomoći da usvoje 'zelena' znanja i vještine, kako ističu u udruzi "Argonauta".

 

"Pravo je zadovoljstvo vidjeti mlade iz Europe kako entuzijastično raspravljaju na temu očuvanja zajedničke nam prirode želeći aktivno doprinijeti njenom očuvanju za dobrobit svoje generecije, ali i dobrobit generacija koje tek dolaze!", ističe dr.sc. Martina Markov Podvinski, predsjednica Udruge "Argonauta".

Mladi Europljani  su, uz ostalo, pred murterskih vrtićem „Pčelica“ izradili veliki zidni grafit sa slikama ugroženih i zaštićenih morskih vrsta (Natura 2000), pokazujući na taj način najmlađima važnost očuvanja morskog okoliša. Također su posjetili zaštićeno morsko područje NP Kornati te NP Krka. Tijekom razmjene razvijali su i prezentirali vlastite ideje o mogućim načinima zaštite, a snimljen je i video materijal posvećen moru, koji će biti distribuiran svim partnerima u projektu te drugima zainteresiranima za temu. Sudionici razmjene upoznali su se s kulturama drugih zemalja, te imali priliku uspostavili buduću suradnju. Iz Murtera se vraćaju zadovoljni i puni dojmova:

 

„Za mene je ovo iskustvo u Hrvatskoj bilo jedno od najboljih uopće. Zabava, radost, kultura, nova znanja, prijatelji... a sve u jednom projektu: „Ujedinjeni mladi – Duboko modro spašeno“. Sve bih to ponovio jer sam tijekom projekta naučio nove stvari i upoznao nove ljude. Jako sam zadovoljan jer sam imao priliku doprinjeti ovoj izuzetnoj Razmjeni.“, izjavio jeNovac Andrei  iz Rumunjska. Slično razmišljaju i ostali sudionici ovog projekta među kojima je i Daniel Louvier iz Španjolske: "Sudjelovanjem na ovom projektu imao sam priliku naučiti mnogo korisnih stvari o tome kako zaštiti okoliš. Također imao sam priliku razmjeniti iskustva moje zemlje sa iskustvima drugih zemalja što mi je proširilo horizonte.“, kazao nam je.


"

Iz kategorije: Vijesti