Datum objave: 02. Listopad 2012

"Dobrodošli u budućnost" ili "Dobrodošli u prošlost"

Diana Ferić
Diana Ferić

"Šibenik 2012: Dobrodošli u budućnost" naziv je filmskog uratka koji je na Dan Grada Šibenika osvanuo na internteskoj stranici  Grada Šibenika, a emitiran je i na lokalnoj televiziji, TV Šibenik.  Riječ je o prizemnom  promidžbenom filmu o učincima aktualne gradske vlasti i svemu što su oni uspjeli napraviti u protekle tri godine,  a njihovi prethodnici, što  je u tekstu apostorfirano, nisu! Taj bi filmski uradak koji potpisuju Emir Imamović,  kao scenarist  te snimatelji Zoran Lucić Luca (inače autor performansa  o pogrebu Šibenika) i Željko Petreš  možda i mogao funkcionirati u predizbornoj kampanji u ime neke stranke i sigurno ne bi bio predmet našeg interesa, ali  on je nastao 10 mjeseci prije predizborne kampanje, u režiji Grada Šibenika i nalazi se na stranici koju financiraju svi porezni obveznici. Napravljen je u maniri poznatih realsocijalističkih žurnala koji su se do kraja 50 - tih godina prošlog stoljeća emitirali u kinima, uoči igranih filmova, kako bi radni narod uvjerili u  velebne rezultate socijalističke izgradnje. Takvi žurnali  općenito su sinonim za ideologizirana vremena pa bi i ovaj šibenski mogao nositi  naziv "Dobrodošli u prošlost!"

Goran Grguričin, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika priopćio nam je danas kako se od njega,  bez predhodne najave i da je bilo tko išta službeno znao  o tom filmu, tražilo da ga se  film prikaže na svečanoj sjednici Gradskog vijeća  održanoj u povod Dana Grada, na kojoj je bio i predsjednik Republike Hrvatske dr Ivo Josipović, ali je on to odbio. 

Tko  je taj film  naručio, s kojim ciljem te  je li i koliko koštao porezne obveznike? Ta smo pitanja uputili Uredu šibenskog gradonačelnika, ali na njih nismo dobili jasan odgovor."Šibenik 2012: Dobrodošli u budućnost“ nastao je u produkciji tvrtke „Leon Trade d.o.o.“  u režiji Željka Petreša, a u suradnji s Gradom Šibenikom,  povodom obilježavanja Dana grada. Film predstavlja projekte koji su realizirani tijekom protekle tri godine, čime se ne osporava da su određeni projekti postojali kao ideja i ranije (npr. osnovna škola Meterize o kojoj se govori  20-ak godina, stalni postav muzeja o čijem se otvaranju govori već 22 godine…), ali nije bila riješena potrebna dokumentacija ili osigurana sredstva za financiranje, što je u filmu i naglašeno. Film nije direktna promocija aktualne vlasti, već promocija samog Šibenika kroz prezentaciju kvalitetnih projekata za ovaj grad koji su u potpunosti ili dijelom realizirani, za boljitak Šibenika i na zadovoljstvo njegovih građana.Kao još jedan doprinos obilježavanje Dana grada upriličen je navedeni film da se sažmu dosadašnja postignuća i pogleda prema budućnosti kao i onome što još treba učiniti. Pritom film, kao audiovizualni medij, pruža najbolje mogućnosti da se, u vidu informiranja i transparentnost, široj javnosti prikaže aktivnosti i projekti u proteklom razdoblju.", kaže se u odgovoru koji nam je stigao iz Ureda gradonačelnika i koji prenosimo  u nepromjenjenom  obliku. Ono što je za građane Šibenika  najvažnije,  a to je je li se film  financirao njihovim novcem  i koliko je koštao u odgovoru  se  ne spominje!

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3