Datum objave: 02. Listopad 2012

Ukinuto rješenje o zabrani ribolova za osobne potrebe u Kornatima

Diana Ferić
Diana Ferić

Kornatari će ipak moći loviti ribu za osobne potrebe na području Nacionalnog parka Kornati jer je poništeno  Rješenje inspektora zaštite prirode Davora Cukrova o zabrani koje je bilo na snazi od kraja prošle godine, kako doznajemo u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.
Sektor inspekcije zaštite prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, navodi se u priopćenju, ukinuo je  to rješenje  jer nije utemeljena na postojećim pozitivnim propisima, stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša.
Tako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode konačno uvažilo negodovanje i prosvjede Kornatara zbog uvođenja zabrane ribolova za njihove osobne potrebe. Načelnik Općine Murter-Kornati Ivan Božikov i Udruga  vlasnika posjeda na Kornatima bila je najavila i  ustavnu tužbu ako to ministarstvo ne povuče zabranu. Ministarstvo je izvijestilo da će na snazi ostati ostale odluke koje je u prosincu donio inspektor zaštite prirode, a kojima se nalaže da JU NP Kornati mora osigurati održivo korištenje prirodnih dobara bez bitnog oštećivanja dijelova prirode .
Uz to, Uprava za zaštitu prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode traži od Javne ustanove NP Kornati izradu kvalitetne stručne studije kojom bi se utvrdilo točno stanje ribljeg fonda u Nacionalnom parku Kornati. Time bi se, navode, osigurao dodatni alat održivog korištenja i onemogućila zloupotreba ovlasti izdavanja dozvola za ribolov na tradicijski način na koji prema važećim propisima ima pravo lokalno stanovništvo.
u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode ističu da će dugoročno pitanje ribolova u  nacionalnim parkovima riješiti novi zakon o zaštiti prirode u koji će se ugraditi i rezultati međuresorne inicijative za promjene u Zakonu o morskom ribarstvu i Zakonu o slatkovodnom ribarstvu iz resora Ministarstva poljoprivrede. 

Iz kategorije: Vijesti