Datum objave: 01. Listopad 2012

Rješava se problem smrtonosnog raskrižja na Kapeli

Diana Ferić
Diana Ferić

Opasno raskrižje jadranske magistrale i ceste Tisno – Dazlina na Kapeli na kojem je tijekom protekle tri godine smrtno stradalo desetak osoba bit će izbrisano i pretvoreno u siguran kružni tok. Na takvo rješenje problema jedne od najcrnjih točaka na jadranskoj magistrali, nakon temeljitih priprema i analiza svih mogućih rješenja, odlučile su se Hrvatske ceste i Općina Tisno. To je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Šibeniku priopćio Ivan Klarin, načelnik općine Tisno.

"Raskrižje na Kapeli bilo je oduvijek opasno, a nakon izgradnje auto ceste Zagreb – Split i otvaranja čvora Pirovac pretvorilo se u pravi prometni ruski rulet. Iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat, višemjesečna mjerenja koja su provele Hrvatske ceste pokazala su da vozači u to raskrižje ulaze prosječnom brzinom od oko 100 kilometara na sat. Tijekom protekle tri godine tu je smrtno stradalo desetak osoba, a s pravom očekujemo da bi ih ubuduće moglo biti i više jer bilježimo stalni porast broja vozila kako na jadranskoj magistrali tako i na cesti Tisno – Dazlina. Izgradnja kružnog toka donijeti će višestruki učinak. U prvom redu usporit će brzinu  vozila i istovremeno olakšati promet. Razmatrali smo i mogućnost izgradnje nadvožnjaka ali to zbog konfiguracije terena ne bi bilo dobro rješenje.", kazao je Klarin.

Hrvatske ceste već su raspisale javni natječaj za izgradnju kružnog toka na Kapeli. Radovi su vrijedni četiri milijuna kuna, a trebali bi, ako ne bude žalbenih postupaka, započeti prije Božića te završeni do Uskrsa 2013. godine.

Za  trajanja radova promet prema Tisnom i otoku Murtreu bit će preusmjerevan na cestu Tribunj – Ivinj, a magistralom će se prometovati jednim kolničkim trakom uz povremene prekide prometa kada to zbog radova bude neophodno.
Zanimljivo je da će kružni tok na Kapeli biti jedini kružni tok na jadranskoj magistrali na čitavom njenom potezu kroz južnu, srednju i sjevernu Dalmaciju.

Iz kategorije: Vijesti