Datum objave: 01. Listopad 2012

Ministar Ostojić otvorio moderno rodiliše u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar zdravlja Rajko Ostojić prerezao je danas svečanu vrpcu na ulazu u prostor  obnovljenog šibenskog rodiliša koje je sada, kako je potvrdio, jedno od najmodernijih u Hrvatskoj. U  njegovu obnovu i opremanje utrošeno je oko 8 milijuna kuna od čega je 2 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo zdravlja,a ostalo su decentralizirana sredstva za zdravstvo. Na svečanosti otvaranja bilis u svi saborski zastupnici iz Šibensko - kninske županije, čelni ljudi Šibensko - kninske županije i Grada Šibenika, liječnici šibenske bolnice i drugi uzvanici.

Po tvrdnjama dr  Nikice Živkovića, šefa ginekološkog odjela u Šibeniku  na tom odjelu  implementirane su sve dobre stvari koje imaju rodilišta u Hrvatskoj te sada, a on smatra da nije bilo ni prije, nema razloga da žene odlaze poroditi se  druge bolnice. Porodi se od sada više neće obavljati na neudobnim stolovima, već na modernim rađaonskim stolovima koji k tome imaju i funkciju masažne fotelje, a mogu se namještati u različite položaje, od ležećeg, poluležećeg, sjedećeg. Nakon poroda majke će biti smještene u sobama zajedno sa svojom djecom. Na odjelu su uređene i operacijske sale kako se u slučaju hitnoće ne bi gubilo dragocjeno vrijeme.

Poznato je da je puno Šibenčanki, svojom voljom, odlazilo na porod u kninsku bolnicu. Žene imaju pravo izbora, a ako žele za nekim ići, što se mene tiče, mogu ići i u Prgomet, istaknuo je dr Živković. Modernizacija šibenskog rodilišta omogućit će i da šibenska bolnica vrati status "Bolnice prijatelja djece" koji je prije nekoliko godina izgubila. Dr Živković je podsjetio da je ideja o modernizaciji šibenskog rodilišta stara 30 godina i da ju je inicirao tadašnji šef Odjela ginekologije dr Ivo Merlak  koji je. zajedno s još nekoliko šibenskih umirovljenih ginekologa, bio danas na svečanosti otvaranja. 

Ministar Ostojić je naglasio važnost primalja kao zdravstvene profesije te je ustvrdio   kako šibensko rodilište i po svojim primaljama i po liječnicima i sestrama vrlo kvalitetno. 

Dr Željko Burić je i danas istkanuo kako je se šibenska bolnica ne želi natjecati s  klinikama u susjednim gradovima nego s njima suraživati, ali da istodobno želi imati razvijene neke službe koje će pružati usluge i pacijentima izvan granica Šibensko - kninske županije. 

Iz kategorije: Vijesti