Datum objave: 30. Rujan 2012

LUSTIG: Sramota iz Zadra i Knina već je obišla svijet

Diana Ferić
Diana Ferić

"U ovoj zemlji nitko na ovo s Kninom nije reagirao. Iz državnog vrha nitko nije reagirao. Ministar školstva trebao je, onako kako je išao u Kaštele, objasniti ljudima što je na stvari, i o ovome nešto javno reći, barem rečenicu", smatra Branko Lustig.
Lustiga je, podsjećamo, u Kninu dočekala prazna dvorana kada je trebao održati edukacijsko predavanje o holokaustu i prikazati film "Posljednji let Petra Ginza". Bojkot u Kninu dogodio se nakon što je Lustig pred zadarskim osnovnoškolcima izjavio da ne vjeruje u Boga, što je naljutilo učenike i roditelje., piše Dalmacija News.
Lustig je u intervjuu za Novi list poručio da je sramotno da nisu dopustili djeci da dođu na predavanje i projekciju.
"Neću spominjati nikakva imena, ali interesantno je da u svim kontinentalnim gradovima koje sam do sada posjetio s filmom, i pričao o holokaustu, nije bilo problema. Čim sam došao dolje, nastali su problemi", kaže Lustig.
Naljutile su ga i izjave Josipe Rimac, gradonačelnice Knina, koja je poručila da neće dozvoliti da u njenom gradu netko govori protiv Boga.
"Kakvu kvalifikaciju ima pročelnik školstva u Zadru, kakvu pak gradonačelnica Knina, i, na kraju krajeva, očevi koji kažu da film ne valja, a film je, za prikazivanje učenicima svuda u svijetu, odabrao UN?!", pita se Lustig.
Proslavljeni producent i dvostruki oskarovac tvrdi da je priča o onome što mu se dogodilo u Zadru i Kninu već obišla svijet. E-mailovi su mu počeli dolaziti i iz SAD-a.
"Pisao mi je i Spielberg, pozvao me da se vratim u L.A. Ljudi su, mnogi ljudi, posvuda, čuli za ovo u Kninu u Hrvatskoj, znaju za to i pričaju o tome", kaže Lustig.

Iz kategorije: Vijesti