Datum objave: 28. Rujan 2012

Svečano otvoren iNavis centar u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Inovacijski centar za pomorstvo iNavis koji je u ŠIbeniku utemeljen zahvaljujući suradnji Hrvatske  i Kraljevine Norveške koja je za njega do sada izdvojila najviše novca jutros je i svečano otvoren u nazočnosti norveškog veleposlanika u Hrvatskoj Henrika Ofstada, ministra poduzetništva i obrta RH Gordana Marasa i šibenskog gradonačelnika dr Ante Županovića. Smisao tog centra je  omogućiti poduzetnicima  razvoj inovacijskih i kreativnih proizvoda i usluga  u maritivnom sektoru u čemu Norveška, kao jaka i razvijena pomorska sila ima veliko iskustvo. Svi su govornici  naglasili važnost  suradnje između Kraljevine Norveške i Hrvatske  koje povezuju  pomorska tradicija, ali i gospodarska suradnja.

"Ovakvi projekti od posebne su važnosti u ovim kriznim vremenima, jer kreiranje pozitivne poduzetničke klime je danas od iznimnog značaja“, rekao je u svom kratkom govoru dr. Ante Županović", šibenski gradonačelnik

 Ministar Maras je  istaknuo veliko značenje inovoacijskih centara kakav je iNavis za jačanje i konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj koje ostvaruje 50 posto ukupnog izvoza i stvara 56 posto dodane vrijednosti. Najavio je i da će njegovo ministarstvo financijski  podržati rad tvrtke CroNoMar koju su Norvežani kako bi podržavala rad iNavis centra u Šibeniku., ne propustivši primijetiti simboliku u istovremenom obilježavanju Dana grada Šibenika i otvaranja ovog centra, čije bi djelovanje trebalo biti od velike važnosti za ovdašnje gospodarstvo. „Vrlo je bitno za Šibenik da se ovakvim projektom otvaraju nove mogućnosti za naše poduzetnike, a također vjerujem da je ovo samo početak jedne buduće iznimne suradnje“, zaključio je gradonačelnik.

Još jedan od visokih uzvanika, direktor norveške vladine agencije SIVA-e, Harald Kjelstad, istaknuo je da je Hrvatska učinila bitan iskorak prema naprijed kad se odlučila povezati s jakim norveškim poslovnim udruženjima. „To je vrlo mudar potez i jamac napretka gospodarstva. Ponosan sam na činjenicu što se projekt centra iNavis u brzom roku dovršio“, naglasio je direktor SIVA-e.

Taj centar je već dao i konkretne rezultate u povezivanju hrvatskih poduzetnika s norveškim  tržištem pa je tako vlasnik tvrtke NCP Goran Prgin danas potpisao novi ugovor za gradnju još dva katamarana za norvešku tvrtku Moen Marin, a zadarski SAS Vektor ugovor s norveškim poduzećem  Rana Plast AS.

Iz kategorije: Vijesti