Datum objave: 28. Rujan 2012

Šibenik u „Šibenskoj priči“ Tuzlaka Roberta Andrejaša

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska priča“ naziv je izložbe fotografija Roberta Andrejaša, Tuzlaka zaljubljenog u Šibenik i opčinjenog šibenskim vedutama koja je otvorena u galeriji Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“. Andrejaš je izložio dio svog šibenskog fotografskog opusa koji je stvarao punih sedam godina, a fascinantan je bio čin otvaranja njegove izložbe. On je upriličio video projekciju svojih fotografija koje su umjesto uobičajenih govora i tumačenja njegovih umjetničkih postupaka pratili dramatični zvuci „La Passion de Janne d`Arc“  norveškog glazbenik i skladatelj Gislea Martensa Meyera, vlasnika neovisne producentske kuće Uncanny Planet Records čiji je album „Resound“ imao značajan odjek na svjetskoj glazbenoj sceni.
Fotografije Roberta Andrejaša, producenta Radio Televizije Tuzlanskog kantona u Tuzli, fotografa, fotoreportera, dizajnera svjetla, fotografa i fotodokumentariste kardiovaskularne i kirurške klinike UKC Tuzla, urednika fotografije časopisa „Hrvatski glasnik“, filmskog snimatelj na BBC-ovom projektu „Smrt Jugoslavije“, pokretač prve galerije fotografija u Bosni i Hercegovini, selektora Festivala filma mladih u Tuzlanskom kantonu, autora tekstova za brojne knjige i udžbenike koji je do sada sudjelovao na više od sedamdeset skupnih izložbi fotografija u BiH i inozemstvu, potpuno su drukčiji pogled na Šibenik od svega što je do sada viđeno. On je Šibenik snimao isključivo rano ujutro, u sam cik zore te koristeći isključivo crno – bijelu tehniku otkrio njegovu duhovnu dimenziju koja bi se mogla nazvati dramatičnom bonacom. Andrejaš svoje svjetlopise nije retuširao ni naknadno popravljao. To je sirovi materijal koji opisuje Šibenik paletom mekih nijansi sive boje. Zanimljivo je da na njegovim fotografijama nema ljudi i da baš to naglašava njihovu snažnu prisutnost u vremenu i prostoru. Ukratko je to je priča o Šibeniku napisana fotoaparatom iz pomalo čudnih vizura. To je priča o igrama svjetla i sjene, o sadašnjosti prošlosti i šibenskim tišinama koje na prvi pogled smiruju, a kada im se okrenu leđa one vrište i dugo odjekuju u mislima svakog tko ih je vidio.    
Izložba fotografija „Šibenska priča“ Roberta Andrejaša umjetnički je događaj vrijedan pažnje, a autor i Gradske njižnica „Juraj Šižgorić“ bi svakako trebali, za trajanja izložbe, barem jednom dnevno upriličiti reprizu sinergije Andrejaševih svjetlopisa i glazbe Gislea Martensa Meyera.

Iz kategorije: Vijesti