Datum objave: 27. Rujan 2012

Vrsni plesni pedagozi u Školi za balet i suvremeni ples u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvoje vrsnih baletnih stručnjaka i pedagoga, Marija Ščekić i Darka Brkljačića radit će s malim šibenskim plesačima u novoosnovanoj  Osnovnoj školi za balet i suvremeni ples pri OŠ Jurja Dalmatinca u Šibeniku. Danas ih je na konferenciji za novinare predstavio Natko Duvnjak, ravnatelj te šibenske osnovne škole i inicijator projekta osnivanja osnovne škole za balet i suvremeni  zahvaljujući kojoj male Šibenčanke i mali Šibenčani, koji se žele posvetiti plesu i baletu, prvi put mogu u Šibeniku polaziti  školu s verificiranim programom koje je utvrdilo Ministarstvo prosvjete. U Hrvatskoj ih je samo nekoliko. Kao korepetitoricu zaposlili su mladu šibenski orguljašicu Tinu Banovac koja radi i kao profesorica klavira u Glazbenoj školi Ivana Lukačića u Šibeniku.

"Otvaranje OŠ za balet i suvremeni ples predstavlja dodatni izazov i dodjeljuje našoj školi odgovornu ulogu u društvu, a učenicima koji su i do sada bili uključeni su razne tečajeve plesa i baleta prvi put nudi profesionalne uvjete,a li i mogućnost  da  po završetku ovog plesnog školovanja  dobiju verificiranu svjedodžbu koja će im omogućiti i nastavak školovanja. Cilj nam je jednog dana proširiti program ove škole i djeci u Šibeniku omogućiti i srednjoškolsko plesno obrazovanje.", istaknuo je Natko Duvnjak.

Marija Šćekić i Darko Brkljačić izrazili su zadovoljstvo što će imati priliku svoje znanje i iskustvo prenijeti i na šibensku djecu koja su se, kako je kazao Brkljačić, zahvaljujući Međunarodnom dječjem festivalu imala priliku upoznati s plesnom umjetnošću iz cijelog svijeta. Marija Šćekić je kazala kako joj je je osnovni cilj djecu naučiti ne samo suvremenom plesu  nego i ih osvijestiti da je njihovo tijelo instrument, poput  nekog glazbenog instrumenta, kojim se mogu izražavati. 
Do sada se za upis u tu osnovnu plesnu školu prijavilo tridesetak djece iz svih šibenski osnovnih škola, a toliko bi ih na kraju, nakon audicije, trebalo  biti i upisano. Škola će proradit početkom listopada.

Osnovna škola za suvremeni ples i balet u Šibeniku je osnovana uz razumijevanje Ministarstva znanosti i obrazovanja koje financira rad  nastavnika, ali i uz razumjevanje Grada Šibenika i donatora koji su pomogli da se uredi plesna dvorana u OŠ "Jurja Dalmatinca." 

Iz kategorije: Vijesti