Datum objave: 26. Rujan 2012

Lambaša: Prijedlog GUP -a Grada Šibenika koči razvoj Luke Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Očito je da u postupku donošenja novog Generalnog urbanističkog plana Grada Šibenika nije bilo dogovora niti  između glavnih koalicijskih partnera u gradskoj vlasti, HNS -a i SDP -a, prema onomu što je da današnjoj konferenciji za novinare kazao  Draško Lambaša, vijećnik HNS -a obrazalažući zašto su on i njegov stranački kolega bili među vijećnicima koji su većinom glasova odgodili donošenja takvog plana. No istodobno je ustvrdio kako to nije poremetilo odnose glavnih koalicijskih partnera. "SDP i HNS su i na državnoj i na lokalnoj razini upućeni jedni na druge.", kazao je Lambaša.

Po njegovim riječima u HNS - su smatraju da Prijedlog GUP -a ima niz manjkavosti te da kao plan nižeg reda nije usklađen s planovima višeg reda pa niti sa Strategijom razvoja Republike Hrvatske i Strategijom razvoja Grada Šibenika. Za njega je nedopustivo što je tim prijedlogom onemogućava širenje i razvoj Luke Šibenik, poduzeća na čelu kojeg se inače nalazi, jer se ne dopušta povećanje njezine izgrađenost. "Luka Šibenik ima u planu obnoviti  terminal za  prekrcaj jestivog ulja, izgraditi skladišta za voće i rasute terete, dvije dizalice. Ti projekti su dio Strategije razvoja Grada Šibenika koju je donijelo Gradskog  vijeće, a Luka Šibenik je u Strategiji razvoja RH među šest luka od osobitog značaja. U Prijedlogu GUP -a od prije dvije godine bilo je predviđeno da se izgrađenost luke može povećati 25 posto, a sada je ta mogućnost nestala. Zona Šipada je navedena kao turistička zona!", objasnio je Lambaša.

Nije odgovorio na novinarsko pitanje smatra li da je to administrativni previd izrađivača plana,  u što je teško povjerovati  ili  pak jasna namjera vodstva Grada  koji s prostorom luke ima drukčije planove . Kazao je da ne želi spekulirati no dio odgovora se možda krije u njegovoj tvrdnji koju je ponovi i danas da se u Prijedlogu novog GUP -a Grada Šibenika nekim tvrtkama omogućava razvoj, a da se  nekima  blokira. "Trebamo shvatiti da u Luci radi 200 radnika, a u cijelom lancu ih je oko 500. Ne možemo u Šibeniku živjeti od gradnje stanova.", istaknuo je Lambaša.

Naveo je i kako je odmah kada je uočio te nelogičnosti u Prijedlogu GUP -a pisanim putem od  gradonačelnika Grada Šibenika dr Ante Županovića zatražio da se taj prijedlog povuče sa sjednice  Gradskog vijeća  i u interesu koalicije na vlasti, ali je dobio samo usmeni odgovor da se sve to može popraviti amandmanima na sjednici GV -a čime se on nije složio.

Lambaša ostavlja mogućnost dogovora s koalicijskim partnerom oko primjedaba koje HNS ima na sadržaj  i postupak  donošenja GUP -a. Smatra da da su ti dogovori trebali predhoditi stavljaju tog prijedloga na dnevni red sjednice Gradskog vijeća i to ne samo  između SDP -a i HNS -a nego i dogovori s oporbom.  No dok su SDP - ovcu jučer ustvrdili da je bolji bilo kakav novi GUP nego raditi na izmjenama postojećeg starog 24 godine, HNS -ovci smatraju da ne treba "silovati stvari" i da se sve što je bitno za razvoj Grada i investiranje može riješiti izmjenama postojećeg GUP -a.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Iz kategorije: Vijesti