Datum objave: 26. Rujan 2012

Grguričin odgovara na optužbe da je Gradsko vijeće kočnica razvoja

Diana Ferić
Diana Ferić

Goran Grguričin, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika reagirao je priopćenjem za javnost na jučerašnje izjave Krešimira Šakića, potpredsjenika Županijske organizacije SDP -a da je Gradsko vijeće Grada Šibenika kočnica razvoja Grada i da vijećnici nisu dorasli svom poslu. U njemu kaže:

"Sukladno članku 95. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Šibenika, a radi što potpunijeg i točnijeg obavješćivanja javnosti o rezultatima rada Gradskog vijeća i funkcioniranju Gradskog vijeća Grada Šibenika, ukazujem da Gradsko vijeće funkcionira sukladno Statutu Grada Šibenika i sukladno Poslovniku Gradskog vijeća Grada Šibenika, temeljem čega donosi odluke, bilo da se one odnose na prihvaćanje ili neprihvaćanje prijedloga akata koje ovlašteni predlagatelji akata iz članka 37. Poslovnika predlažu Gradskom vijeću na donošenje. Sukladno procedurama Statuta i Poslovnika, u funkcioniranju Gradskog vijeća nema problema.

Da je bilo problema u funkcioniranju Gradskog vijeća Grada Šibenika, tada  se ne bi, u tri godine, do danas, održale 32 sjednice Gradskog vijeća sa oko 900 točaka dnevnog reda, čime je na dispoziciju Gradonačelniku kao izvršnom tijelu Grada Šibenika, a i ostalima ovlaštenim predlagateljima akata iz točke 37. Poslovnika Gradskog vijeća, otvoren prostor za predlaganje akata i upućivanje na odluku Gradskom vijeću, pa tako i za razvoj Grada Šibenika u dijelu koji je temeljen na odlukama Gradskog vijeća.

Nije prihvatljivo da se odluke Gradskog vijeća kojima se određeni akti prihvaćaju ili ne prihvaćaju, a što su i jedne i druge odluke legitimne odluke Gradskog vijeća, klevetnički etiketiraju kao problem u funkcioniranju Gradskog vijeća, kako bi se difamiralo Gradsko vijeće, a samo stoga jer nije donijelo odluku kavu je priželjkivao neki od predlagatelja, pa da bi to bila kakva kočnica za razvoj Grada Šibenika.
Također, odbijaju se objede da je problem funkcioniranja Gradskog vijeća sadržan u činjenici nekvalitetnog prijedloga akta ili akta, a koji po ocjeni Gradskog vijeća, nije u interesu građana, pa kao takav, bude neprihvaćen ili skinut s dnevnog reda.

Problemi sadržani u nedovoljno kvalitetnoj formi i sadržaju akta koji je pripremio Gradonačelnik, kao jedno od dva tijela Grda Šibenika, odnosno koje po nalogu i uputama izvršnog tijela pripreme nadležni upravni odjeli, pa se takav akt dostavi pred Gradsko vijeće na odlučivanje, a pod presumpcijom automatizma prihvaćanja, te takvi, nedovoljne kvalitete forme i sadržaja, od strane Gradskog vijeća ne budu prihvaćeni, ne mogu se pripisati funkcioniranju ili nefunkcioniranju Gradskog vijeća Grada Šibenika, ali se svakako može ukazati da je takva nedovoljna kvaliteta forme i sadržaja akta koji je pripremio Gradonačelnik, kao jedno od dva tijela Grda Šibenika, odnosno, koje po nalogu i uputama izvršnog tijela pripreme nadležni upravni odjeli, i takve akte dostave pred Gradsko vijeće na odlučivanje, svakako moguća kočnica za razvoj Grada Šibenika.

Isto tako, posljedice koje proizlaze iz situacija razmimoilaženja u komunikaciji SDP-a i drugih političkih stranaka, a izvan trajanja održavanja sjednica Gradskog vijeća, nisu odrednice koje bi karakterizirale funkcioniranje ili nefunkcioniranje Gradskog vijeća Grada Šibenika, već govore o njihovim međusobnim odnosima, a što izlazi iz statutarne i poslovničke nadležnosti ovog Gradskog vijeća, pa se o istom ne daje ocjena.

Gradsko vijeće donosi odluke glasovanjem. Glasovanjem se određeni akt može prihvatiti, pa je takvom odlukom akt donesen, odnosno, glasovanjem se određeni akt može ne prihvatiti, i tada akt nije donesen. Odluka može biti, uvijek glasovanjem, da se određeni akt skine s dnevnog reda, da se određeni akt stavi na dnevni red, a sve sukladno proceduri poslovnika. Bilo kakva odluka koju Gradsko vijeće donese glasovanjem sukladno poslovniku, ne predstavlja problem u funkcioniranju ili nefunkcioniranju Gradskog vijeća, a s pozicije da li je kome sudionika u glasovanju takva odluka prihvatljiva ili neprihvatljiva.", stoji u priopćenju Gorana Grguričina, predsjednika Gradskog vijeća Grada Šibenika.
 

Iz kategorije: Vijesti