Datum objave: 25. Rujan 2012

Dan Grada: Otvaranje stalnog postava Muzeja i iNavis-a

Diana Ferić
Diana Ferić

Konačno otvaranje stalnog postava Muzeja Grada Šibenika te svečano otvaranje Pomorskog inovacijskog centra „iNavis Šibenik“ središnja su zbivanja ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana Grada Šibenika koji se slavi 29. rujna, na blagdan njegovog zaštitnika, sv. Mihovila  Službeni program, koji je počeo sinoć predstavom u HNK Šibenik „Lipo li je ćakulati“ u izvedbi dramske skupine „Providenca“ koja djeluje u sklopu programa međugeneracijske solidarnosti „Dnevni boravak i pomoć u kući“, predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović i pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Živana Podrug 

Stalni postav Muzeja grada Šibenika bit će otvoren u petak, 28. rujna, a prvih mjesec dana moći će se razgledati besplatno. Eksponati prezentiraju povijest grada i njegove okolice od 6. tisućljeća prije Krista do kraja 18. stoljeća.  Počasni gosti grada Šibenika na svečanom otvaranju bit će hrvatski predsjednik prof.dr.sc. Ivo Josipović i ministrica kulture prof.dr.sc. Andrea Zlatar Violić. Predsjednik će nazočiti i svečanoj sjednici Gradskog vijeća u 13 sati na kojoj će biti dodijeljena priznanja Grada Šibenika.

Naredne dane, do blagdana sv. Mihovila, obilježit će prezentacije dječjeg  stvaralaštva kroz glazbeno – scenske i likovne aktivnosti šibenskih gradskih vrtića. Posjet Šibeniku uzvraćaju i Vukovarci koji će uveličati svečanost uoči Dana grada predstavljanjem svojih kulinarskih specijaliteta i bogatim kulturno – umjetničkim programom. Tako će u petak ispred hotela „Jadran“ za Šibenčane biti pripremljeno tisuću porcija tradicionalnog slavonskog čobanca uz tamburaše i plesače. Kuhati se počinje u 17 sati, a građani će moći degustirati jelo i družiti se s Vukovarcima u večernjim satima.

Na sam Dan grada, u subotu 29. 9. 2012., nakon tradicionalne budnice Šibenske narodne glazbe, položit će se vijenci i odati počast hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata kod Spomen križa na Gradskom groblju Kvanj i kod Spomen obilježja na Baldekinu. Tijekom dana održat će se sportske manifestacije: 12. Kup Šibenika „Gradu na dar“ u OŠ Vidici i „Trka za moj grad“ u Park šumi Šubićevac na kojoj će, u okviru projekta „Grad Šibenik – prijatelj djece“ sudjelovati  djeca iz šibenskih sportskih klubova, vrtića i škola. Ispred Osnovne škole Fausta Vrančića u 20 sati nastupit će poznati šibenski rockeri, nezaboravni Pauci.

Iz kategorije: Vijesti