Datum objave: 24. Rujan 2012

Kurnatari i dalje ne smiju loviti ribu niti za vlastite potrebe

Diana Ferić
Diana Ferić

Posjednici na Kornatima, Kurnatari, i dalje ne smiju loviti ribu u NP Kornati  niti za vlastite potrebe zbog Rješenja o zabrani koje je krajem prošle godine donio  inspektor za zaštitu okoliša što su predstavnici Općine Murterr Kornati, Mjesnog odbora Kornati i udruge "Kurnatar", na današnjoj konferenciji  za novinare koju su održali u Šibeniku, ocijenili neprihvaljivim,  nezakonitim i neustavnim  činom jer se u krajnjem slučaju, domicilnom stanovništvo oduzima pravo na prehranu.

Propali su, kako su kazali,  svi njihovi dosadašnji pokušaju da se to rješenje povuče. Nije im jasno i kako je moguće da se kao opravdanje za takvo rješenje navede jedna doktorska disertacija autorica koje i i sama kazala da je u ovom slučaju krivo protumačena. Budući da se taj problem povlači već mjesecima bez izgleda da se nešto promjeni jer ih Ministarstvo zaštite okoliša ne uvažava kao sugovornika  traže da se to rješenje stavi izvan snage ili da vlasnici posjeda na Kurnatarima dobiju primjerenu naknadu zbog te zabrane koja je je propisana Zakonom, kako je kazala Branka Šimat, predsjednica mjesnog odbora Kornati." Mi smo legalisti i ne tražimo ništa što nije u skladu sa Zakonom. Ovo rješenje je protivno aktiMA višeg reda, pa i Ustavu RH, ali ako ga je Ministarstvo odlučilo provesti onda moraju poštivati Zakon o zaštiti prirode koji jamči vlasnicima posjeda u nacionalnim parkovima naknadu ako su izloženi nekim ograničenjima, a ovdje nije riječ o ograničenju, nego o zabrani.", kazala je Branka Šimat. Kurnatari od početka ove godine ne mogu dobiti dozvole za ribolov, a mnogo je njih kojima je to način preživljavanja, pogotovu sada kada će danima biti na Kornatima radi branja maslina. Dr. sc. Vladmir Skračić, predsjednik Udruge "Kornatari" najavio je i mogućnost ustavne tužbe uz ogradu da je Kurnatare, zbog dislociranosti prostora, ali i podjeljenih interesa teško ujediniti.

Vladmir Skračić i Ivan Božikov, načelnik Općine Murter Kornati istaknuli su kako su svi njihovi pokušaju da uspostave dijalog s Ministarstvom zaštite okoliša, ali i drugim mjerodavnim ministarstvima ostali bez rezultata. Ministar zaštite okoliša s kojim su razgovarali dvadesetak minuta i kojem su poslali opširni upit nije im se nakon toga niti javio!

Rješenje o zabrani ribolova u NP Kornati i za domicilno stanovništvo ponovno je ispotenciralo ključni problem kojim je star jednako kao i sam NP "Kornati", a to je da u upravljanju tim parkom nije prepoznata njegova specifičnost, a to je da Kornati nisu samo prirodni nego i antropološki fenomen i da su takvi kakvi jesu upravo zahvaljujući vlasnicima tamošnjih posjeda koje niti jedna vlast do sada nije prepoznala kao partnere. Tako se  dogodilo da u sadašnjem upravnom vijeću NP Kornati nema predstavnika Kurnatara. Dr

Vladimir Skračić je i danas upozorio na taj nerješeni staus vlasnika posjeda u Kornatima i uopće neshvaćanje specifičnosti tog dislociranog prostora u kojem nikada nije bilo niti jednog naselja dok ih, primjerice, na Dugom otoku ima 12. "U Kornatima postoje ljudi koji nemaju nikakvo zvanje i zanimanje, koji ne znaju ništa drugo raditi nego obrađivati masline i loviti ribu u Kornatima i od toga žive. To je izvor njihove egzistencije. Teško je povjerovati da je riblji fond u Kornatima osiromašen upravo zbog njih. Prije će biti da je to opći problem koji bi trebalo rješavati na drukčiji način jer mi ni u kom slučaju ne sporimo da  je riblji fond u katastrofalnom stanju, ali mi nismo krivci za to niti će ga ovakve sulude zabrane spasiti.", kazao je dr Skračić koji je  odnos aktualne hrvatske vlasti, za koju je, kako je priznao i on glasao , prema Kurnatarima nazvao  kretenskim. 

Govornici na današnjoj konferenciji za novinare uvjerni su da inspektor zaštite prirode nema jednako mjerilo prema svima pa su istaknuli primjer vlasnika velikih plovila koji svojim vezom doslovce ruše stijene u tom NP i "oru" morsko dno, uništavajući sve na njemu, ali ih, navodno nitko ne dira. S druge strane, sankcioniraju se vlasnici posjeda na Kornatima koji na na njima beru ljekovito bilje i imaju registriranu djelatnost za njihovu preradu. Prema dosadašnjim izjavama medijima, prozvani inspektor zaštite okoliša Davor Cukrov tvrdi kako je on osobno napisao  niz prijava , ali da su sve  odbačene. U svakom slučaju, mjerodavno ministarstvo je to koje bi trebalo raditi svoj posao  i arbitrirati  u ovakvim slučajevima, kada već tu funkciju ne obavlja uprava nacionalnog parka "Kornati" . Ona se drži po strani, a trebala bi, jednako kao i prirodu, štiti i Kurnatare koji su zapravo tvorci onoga što je vrijedno u tom nacionalnom parku.

Iz kategorije: Vijesti