Datum objave: 23. Rujan 2012

ŠIBENIK TIM:Istraživanje stavova Šibenčana o budućnosti Jadrije

Diana Ferić
Diana Ferić

Velika većina Šibenčana koji su sudjelovali u anketi časopisa ŠIBENIK TIM o tomu što bi trebalo napraviti s klutnim gradskim kuplištem Jadrija želie da se sačuva izvorni izgled tog kupališta tako što bi se na mjestu sadašnjih trošnih i derutnih kabina izgradile nove istog izgleda i gabarita, a podupiru i ideju da se to gradsko kupalište zaštiti kao kulturna znamenitost, o čemu taj časopisa piše u novom broju koji je u prodaji subote, 22. rujna.
Na pitanje što bi učinili s gradskim kupalištem Jadrijom samo 14,8 posto ispitanika odgovorilo je da bi izvorne kabine trebalo srušiti i izgraditi suvremeno kupalište sa šljunčanom plažom. Suprotan stav imalo je 74 posto ispitanika. Smatraju da Jadriju treba zaštititi kao povijesnu i graditeljsku baštinu, s tim da od te tri četvrtine ispitanika njih 61 posto misli da izvorne kabine treba srušiti i izgraditi na istom mjestu njihove suvremene replike. Nešto manje od 50 posto onih koji su ispunili anketu ponovno bi pretvorilo kupalište Jadriju u otok povezan s kopnom mostom kakav je nekada postojao, a 55 posto bi na ulazu na Jadriju uredilo prostor za parkiranje i kupalište pretvorilo u pješačku zonu. Oko 85 posto ispitanika izjasnilo se za faksimilnu obnovu kabina te rekonstrukciju nekadašnjih drvenih mula i drugih sadržaja koje je Jadrija imala između dvaju svjetskih ratova kada je bila mondeno okupljalište i kupalište Šibenčana.
 


Šibenčani ne vjeruju privatnicima i gradskim tvrtkama

Šibenčani koji su sudjelovali u našoj anketi izjasnili su se da ne žele privatna ulaganja u komercijalne turističke objekte na Jadriji  i doživljavaju je isključivo kao komunalno vlasništvo. Tako čak njih 69 posto smatra da bi kupalištem Jadrijom trebala upravljati zajednička tvrtka koju bi osnovali jadrijaši i Grad Šibenik, polovica ih  misli da je dobro rješenje osnivanje zadruge ili poduzeća po uzoru na osnivače Jadrije, a samo 7,4 posto Jadriju bi dalo u koncesiju privatnicima, ulaganje krupnog domaćeg ili stranog kapitala dozvolilo bi 13 posto ispitanika, a svega 3,7 posto Jadriju bi dalo na upravljanje nekom od postojećih gradskih poduzeća.
Čak 82 posto Šibenčana smatra da bi Sportsko društvo Jadrija trebalo biti nositelj projekta revitalizacije kupališta Jadrija i turističkog razvoja gradske četvrti Jadrije, a na drugom mjestu je Grad Šibenik s oko 54 posto glasova. Privatne poduzetnike kao moguću opciju zaokružilo je samo 5,5 posto ispitanika, a jednako toliko glasova dobio je i krupni kapital. Oko 20 posto anketiranih za opstanak i budućnost Jadrije važnima smatra i kreativne pojedince.



Brine li se Grad Šibenik o Jadriji?

Nešto više od polovice  anketiranih, njih 57,5 posto, misli da se Grad Šibenik ne brine o Jadriji, a oko 40 posto ih smatra da se brine, ali većina ipak priznaje da bi mogao učiniti i više. Više od dvije trećine ispitanika podržava ideju da gradsko kupalište Jadrija bude oaza takozvanog retroturizma sa svim sadržajima koje bi on podrazumijevao, 13 posto je protiv takve ideje, a svega 9 posto njih nema stav o tome. Za većinu anketiranih Jadrija ni sada nije nepoznata pa tako oko 54 posto ispitanika smatra da je u turističkom smislu prepoznatljiva, ali ne dovoljno, blizu 32 posto da je poznata i među turistima, a svega 15 posto ne vidi Jadriju kao turistički prepoznatljivu destinaciju. Najveći turistički aduti Jadrije su nostalgija (74 posto), opušteni ugođaj (66 posto) i čisto more (54 posto), a slabostima svog omiljenog kupališta smatraju oskudne zabavne i kulturne sadržaji te nedovoljno raznoliku ugostiteljsku ponudu.

Želje jadrijaša i Jadrijaca

Sami jadrijaši i žitelji Jadrije, Jadrijci,  bili su dosta samokritični pa ih je 43 posto odgovorilo da je u ovom trenutku za budućnost  Jadrije važna veća odgovornost prema Jadriji njih samih kao korisnika kabina i vlasnika kuća. Više reda u prostoru želi 35,1 posto jadrijaša i Jadrijaca, a rješenje imovinsko-pravnih odnosa na Jadriji i statusa kupališta prioritetnim zadaćama smatra 59,2 posto anketiranih. Znakovito je da njih 26 posto važnim smatra i uvođenje reda u turističku djelatnost i eliminaciju ilegalnog bavljenja turizmom na Jadriji. Gotovo je plebiscitarna želja da Jadrija dobije uređeno parkiralište i uopće da se uvede red u prometa na Jadriji, dok ih 48 posto priželjkuje nove turističke sadržaje. 

Iz kategorije: Vijesti