Datum objave: 21. Rujan 2012

ŠIBENIK TIM objavljuje nepoznate fotografije Šibenika iz 1941. godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Među do sada nepoznatim fotografijama Šibenika koje je snimio ratni snimatelja Federico Pattelani, prateći ulazak talijanske fašističke vojske u Šibenik 15. travnja 1941. godine, nalazi se i za sada najstarije poznate slike u boji Šibenika i Perkovića te Šibenčana sa šibenskim kapama na glavama, koje objavljuje časopis "Šibenik tim"u novom broju koji je u prodaju od 22. rujna. Te dosada nepoznate fotografije nastale prije sedamdeset godina spadaju u kategoriju visoko vrijednih dokumenata iz novije šibenske prošlosti dio su fundusa Muzeja fotografije u talijanskom gradu Pavii. Snimljene su tijekom kratke Pattelanijeve šetnje Šibenikom 15. travnja 1941. godine. On je, kao službeni fotograf Musolinijevih okupacijskih trupa vjerojatno trebao ovjekovječiti veličanstvenu vojnu pobjedu talijanske vojske, no kako nikakve bitke nije bilo snimio je seriju gotovo turističkih fotografija koje osim dokumentarne imaju čak i umjetničku vrijednost. Zahvaljujući njemu danas možemo vidjeti kako je Šibenik izgledao dvije godine prije nego što je razoren tijekom strateških savezničkih bombardiranja ali i nešto još važnije i zanimljivije. Pattelanijeve fotografije svjedoče o prijeziru s kojim su Šibenčani dočekali fašiste koji su okupirali njihov grad i ponosnom isticanju narančasto crne šibenske kape.
Uz slike Šibenika jednako su zanimljive i slike Perkovića koje je snimio Pattelani. I među njima je nekoliko slika u boji koje se također može smatrati do sada najstarijim poznatim kolor fotografijama koje su snimljene u Perkoviću. 
Pattelanijeve fotografije koje je snimio u Šibeniku 15. travnja 1941. godine nisu dosada objavljivane, a u Šibeniku i Hrvatskoj o njima se nije ništa znalo.

 

Opširnu reportažu ilustriranu s više od pedeset Pattelanijevih fotografija Šibenika i Perkovića iz 1941. godine možete pročitati u novom broju časopisa Šibeniktm  koji je u prodaji, uz prigodni poklon vrijedan 10 kuna, u svim prodavaonicama domaćeg trgovačkog lanca „Djelo“ od subote 22. rujna, a na kioscima „Tiska“ od ponedjeljka 24. rujna.

Pozivamo sve Šibenčane i Perkovićane koji na ovim fotografijama prepoznaju svoje pretke ili svoje još živuće sugrađane da nam se jave.
099 7333 628
Fax: 217 371
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Iz kategorije: Vijesti