Datum objave: 21. Rujan 2012

Proširuje li se u uvali Škar laboratorij ili ljetnikovac Hrvatskih voda?

Diana Ferić
Diana Ferić

Zgrada laboratorija Hrvatskih voda u uvali Škar, u Zablaću, nasuprot tvrđave svetog Nikole, poznatija kao ljetnikovac čelnih ljudi Hrvatskih voda bit će nadograđena, za što je suglasnost dalo Gradsko vijeće Grada Šibenika. Gradonačelnik Grada Šibenika dr Ante Županović i njegov zamjenik Petar Baranović zdušno su se za to založili uz obrazloženje da će zahvaljujući tome Šibenik dobiti centralni laboratorij za cijelu Dalmaciju, a na kraju je "pokleknuo" u nezavisni vijećnik Emil Guberina kojemu se ta ideja baš i nije svidjela budući da je riječ o kontaktnoj zoni s tvrđavom svetog Nikole, a spomenuo je i priče o ljetovanjima u tom laboratoriju - vili.

No, gradonačelnik i njegov zamjenik tvrdili su kako ta nadgradnja neće narušiti vizuru te uvale i da je proširenje nužno kako bi laboratorij mogao dobiti svoju centralnu fukciju u Dalmaciji i zaposliti stručnjake. Ta bi vijest zvučala dobro, pogotovu u situaciji kada Šibenik gubi niz administartivnih funkcija  da ne postoje čak dva "ali".  Kada je taj laboratorij prije 10 godina otvoren u tom bivšem vojnom objektu koji su Hrvatske vode d bez problema dobile  na dar od Ministarstva obrane,  i tada je bilo najavaljeno da će to biti glavni laboratorij Hrvatskih voda za srednji Jadran i da će zaposliti 10 stručnjaka. Ali što se sve ove godine u njemu  radi i po čemu je on "glavni" javnost nema pojma, a u njemu radi samo dvoje stručnjaka i jedan domar. Drugo "ali" odnosi se na to da je poznato da je taj laboratorij, s obzirom na atraktivan položaj na kojem se nalazi pretvoren u ljetnikovac, da ima čak i teniske terene, a u ljetnim mjesecima na terasi su vidljivi suncobrani.  Ispred tog laboratorija je  izgrađeno i dugo mulo s većim brojem vezova za brodove. Za vikend su pokraj  parkirani automobili zagrebačkih registracijskih oznaka. Teško je povjerovati da je riječ o stručnjacima iz Zagreba koji tu vikendom dolaze analizirati vodu! O tomu čelnici Grada Šibenika, predlažući nadogradnju i proširenje  nisu kazali ni riječi iako se ta priča po medijima  povlači već godinama. Kolegica Davorka Blažević, novinarka "Slobodne Dalmacije" prije nekoliko mjeseci je o tomu napisala." Uz ogradu prekrasnog zdanja Hrvatskih voda, uglavnom vozila zagrebačkih registracija, na teniskim terenima pridošli kontinentalni rekreativci u akciji...Jesu li to umorni trudbenici Hrvatskih voda na zasluženom odmoru? Ili možda rodbina i prijatelji uprave, tko li? Ima li javnost o tome pravo sve znati?

Odgovor nismo dobili niti na prošloj sjednici Gradskog vijeća , ali su svi vijećnici dignuli ruku za to da se to zdanje i proširi. Sada moramo samo čekati hoćemo li i na tom proširenom djelu vidjeti suncobrane i rekreativne sadržaje ili prostor s epruvetama, a na Zavodu za zapošljavanje natječaj za stručnjake koji će raditi u tom laboratoriju.

Foto: SibenikNews i Nikša Stipaničev ( Slobodna Dalmacija)

Iz kategorije: Vijesti