Datum objave: 21. Rujan 2012

Umro Vlatko Mrša, ugledni šibenski političar i pravni stručnjak

Diana Ferić
Diana Ferić

Vlatko Mrša, dugogodišnji ugledni šibenski političar i vrsni pravnik i pravni pisac umro je jučer u 78. godini života, nakon kratke, ali teške bolesti. Šibenčani svih generacija pamtit će kao sposobnog i iznad svega časnog političara i čovjeka koji je kao političar, ali i pravni stručnjak bio jednako uspješan i u socijalizmu i u demokraciji. Bio je dugogodišnji član i čelnik Hrvatske narodne stranke. Volio je iznad svega svoj grad i njegov interes mu je uvijek bio na prvom mjestu, a ostao je do kraja i Mandalinjanin. Tako je njegova obitelj zamolila da se umjesto vijenaca i cvijeća u spomen na njega uplati novac za obnovu crkve u Mandalini.
Vlatko Mrša bit će pokopan danas, 21. rujna na groblju u Mandalini.    

 

Vlatko Mrša  pravnik i pravni pisac bio je rođen u Mandalini 1934. godine. Osnovnu školu i gimnaziju polazio je u rodnom gradu i maturirao 1952.  Studirao je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu i diplomirao 1957. godine. Nakon diplomiranja vratio se  u Šibenik, Od 1973. do 1991. godine obavljao je poslove najprije referenta, šefa odsjeka, načelnika odjela, direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje) tre ponovno direktora te institucije od 2000. godine do odlaska u mirovinu. U svom radnom  vijeku obnašao je dužnosti tajnika Skupštine općine Šibenik od 1968, do 1972. godine, potpredsjednika Izvršnog vijeća SO Šibenik od 1984. do 1986. godine, potpredsjednika SO Šibenik od travnja 1986, do listopada 1987. godine i predsjednika Skupštine općine Šibenik od listopada 1987. do 1svibnja 1988. godine. Od 1974. do 1989. godine bio je član Izvršnog vijeća Zajednice općina Split zadužen za zdravstvo, mirovinsko-invalidsko osiguranje i socijalnu zaštitu.

Bio je i poslanik u Socijalno-zdravstvenom vijeću Skupštine SFRJ od 1969. do 1974. godine, zastupnik u Vijeću općina Sabora SRH i član Zakonodavno-pravne komisije Sabora od 1986. do 1990. godine. Od 1993.do l997. godine bio je član prve Županijske skupštine Šibensko-kninske županije  i   član Županijskog poglavarstva 1996. godine. Bio je jedan je od najistaknutijih stručnjaka mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj. Sudjelovao je u pripremi i provedbi Zakona o mirovinskom osiguranju i drugih propisa o mirovinskom osiguranju kao član Radne skupine za pripremu Prijedloga zakona o mirovinskom osiguranju od 1992. do 1998. godine i bio član Povjerenstva za mirovinsku reformu Vlade RH (1998, - 2000.)- Od početka 2000. član je Radno skupine Ministarstva rada - socijalne skrbi RH za pripremu propisa u oblasti mirovinskog osiguranja.

Bio je član Hrvatske narodne stranke i predsjednik Županijskog vijeća HNS-a  Šibensko-kninske  županije, potpredsjednik Izvršnog odbora Podružnice HNS-a u Šibeniku. Obnašao je dužnost predsjednika Gradskog vijeća grada Šibenika. 
Tijekom života Vlatko Mrša bio je plodan pravni pisac.
Autor je četiri knjige stručno-pravnog sadržaja - Reforma sustava mirovinskog osiguranja u suradnji s N. Bagarićem, Lj. Marušićem, M. Rismondom), Zagreb, Zakon o mirovinskom osiguranju, s objašnjenjem, komentarima, primjerima i prilozima u suradnji s Ž. Potočnjako,, A. Škemberom, B. Gulinom i Lj. Marušićem), Novi sustav mirovinskog osiguranja u suradnji s J. Copićem, D. Marinković-Drača, A. Šašić-Šojat i A. Škemberom te Zakon o mirovinskom osiguranju s komentarom u suradnji s M. Rismondom.
 

Iz kategorije: Vijesti