Datum objave: 19. Rujan 2012

KOMENTAR: Istopila se većinska potpora aktualnoj gradskoj vlasti!

Diana Ferić
Diana Ferić

Niti jedna točka dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća o kojoj  se raspravljalo na današnjoj sjednici  nije pokazala i dokazala da aktualna gradska vlast ima većinu u lokalnom parlamentu. Nisu uspjeli dobiti potporu niti  za naoko minorno pitanje,  prijedlog da se za održavanje fontana koje su devastirane i ne rade,  osim one u parku Gospe van Grada koju jedinu održava gradsko poduzeće "Zelenilo", angažira privatna tvrtka. Protiv su osim oporbe, bili i vijećnici HNS-a i vijećnik SDP -a Davor Petković, dakle vladajuće koalicije,  koji su se založili za to da se takvi poslovi povjere gradskim komunalnim tvrtkama i koji su smatrali da je mjesečni iznos za održavanje fontana od oko 7 000 kuna previsok. 

Aktulana gradska vlast već je doavno izgubila potporu prvotnih koalicijskih partnera HSP -a i Šibenskog građanskog foruma, odnosno nezavinskih vijećnika koji mu pripadaju, a sada gube i svoje vijećnike. Koalicijski partneri, kada je riječ o izvršnoj vlasti kao predlagaču, nisu se uspjeli usuglasiti niti oko ključnog dokumenta - Prijedloga novog Generalnog urbanističkog plana, ključnog akta za razvoj Šibenika. Dopustili su ne samo da inzistiraju na njegovom donošenju  unatoč opravdanim primjedbama i tomu da je sve upućivalo na to da nemaju dovoljan broj "ruku" nego i da im protiv njega glasaju dvoje vijećnika HNS -a  koji sudjeluje u izvršnoj vlasti. Vrhunac je bila rasprava o odlukama koje je potrebno donijeti kako bi se privelo kraju preoblikovanje HNK -a Šibenik što je aktualnoj gradskoj vlasti isto tako ključno, a dogodilo se da se oko toga za govornicom oštro sukobe koalicijski partneri gradonačelnik dr Ante Županović s jedne i Draško Lambaša, vijećnik HNS-a i istaknuti član te stranke na lokalnoj razini s druge strane, a da zajednički jezik bez problema pronađu, inače oko svega sukobljene strane,  gradonačelnik Županović i HDZ  u ime kojeg je govorio Novica Ljubičić. 

Gledajući s demokratskog stajališta reklo bi se da je današnja sjednica Gradskog vijeća bila oličenje demokracije i odlučivanje bez stranačke stege, ali prije će biti da je  to biti odraz slabosti i nepripremljenosti izvršne vlasti u predlaganju važnih odluka i razmimoilaženja koalicijskih partnera iako oni tvrde suprotno.  

-- 

Iz kategorije: Vijesti