Datum objave: 19. Rujan 2012

Nogomet "ujedinio" ljute protivnike Novicu Ljubičića i Antu Županovića 

Diana Ferić
Diana Ferić

Nogomet spaja, kažu u jednoj reklami, a poruka je očito istinita. Spašavanje Hrvatskog nogometnog kluba Šibenik na današnjoj je sjednici Gradskog vijeća napravilo ono što niti jedna gradski problem ili tema ni do sada nisu  - ujedinila je šibenskog gradonačelnika dr Antu Županovića i HDZ - ovog vijećnika Novicu Ljubičića koji su zajedničkim naporima uspjeli privoliti sve vijećnike da dignu ruku za izmjenu i dopunu Odluke o sudjelovanju u preoblikovanju HNK Šibenik, pa čak i da oni koji su imali niz primjedaba na pripremu te točke dnevnog reda glasaju na kraju za taj prijedlog. I ne samo to, nego je Novica Ljubičić, oporbeni vijećnik HDZ -a  u nekoliko navrata pohvalio napore župana Gorana Pauka, ali i gradonačelnika dr Ante Županovića  i ministra financija Slavka Linića u spašavanju tog kluba.

Izmjena odluke koju je trebalo donijeti  bila je, kako su objasnile stručne službe Grada Šibenika, samo formalna, ali od životne važnosti za opstanak HNK Šibenika. Da nije donesena taj bi klub preko noći završio u četvrtu nogometnu ligu i to bi bio kraj profesionalnog nogometa u Šibeniku. Gradski vijećnici su, dakle, prihvaćajući tu odluku pristali da Grad Šibenika na HNK Šibenik prenese pravo igranja na nogometnom stadionu na Šubićevcu koje će biti uključeno u temeljni kapital kluba i omogućiti da se dovrši njegova preobrazba koja mu otvara mogućnost opstanka. 

Međutim, vijećnik HNS-a Draško Lambaša, ali i  nezavisni vijećnik Boris Dragutin imali su primjedbe da im takav "aranžman" nije jasan i da, stručno gledajući nije logičan i da ta točka dnevnog reda nije dobro pripremljena, a od vijećnika se  traži da donesu važnu odluku. Da je to tako priznao je i Ivica Živković, pročelnik Upravnog odjela Grada Šibenika za imovinsko - pravne poslove koji je obrazlagao taj prijedlog, a opravdanje je bilo da su za potrebu donošenja tih izmjena doznali tek jučer u 14 sati i da nisu imali vremena. Živković je ustvrdio da bi trebalo vjerovati Povjerenstvu Ministarstva znanosti i prosvjete koje je to tražilo i koje je  i od većih klubova kao što su Hajduk i Rijeka.  Za Draška Lambašu  je upitno i  to što će Grad Šibenik, koji postaje većinski vlasnik HNK Šibenik na temelju tražbina koje je na njega prenijela Vlada RH, biti obavezan prema vjerovnicima tog kluba i da je to velika obveza za gradski proračun, iako su predlagači tvrdili suprotno. Gradonačelnik Grada Šibenika dr Ante Županović je uporno apelirao da se shvati da je riječ o spašavanju HNK Šibenik i da nema opasnosti da Grad Šibenik bude oštećen. Kazao je kako je jedina obveza Grada prema tom klubu milijun kuna za njegovu dokapitalizciju koje su  već predviđene u proračunu , a da će sve ostalo ovisiti o tomu hoće li se u nekoliko krigova prodati dionice HNK Šibenik i naši financijeri. Ako to propadne, propadaju  i HNK Šibenik i njegovo preoblikovanje. Na emocije je udario i HDZ- ov vijećnik Novica Ljubičić koji je, uz ostalo kazao, kako bismo se i u ovom slučaju trebali ugledati na Zadar i Split koji su napravili to što se traži od Gradskog vijeća Grada Šibenika i kako je bit u tomu da se dopusti da se postupak preobrazbe dovede do kraja. Ono što je bitno, složili su se i Ljubičić i gradonačelnik dr Ante Županović, je hoće li biti kupaca  dionica nogometnog kluba Šibenik. Na kraju su očito slomili sve vijećnike i Odluka je prihvaćena jednoglasno, jer tko bi sebi priuštio da ga se optužuje da je glasao za gašenje HNK Šibenik kao profesionalnog kluba, a rasprava se svela na to! 

Iz kategorije: Vijesti