Datum objave: 18. Rujan 2012

Uređenom šetnicom uz Kanal svetog Ante šetat ćemo do lipnja 2013.

Diana Ferić
Diana Ferić

Šetnica lijevom stranom Kanala sv. Ante bit će uređena, sa svim pratećim sadržajima, do početka sljedeće turističke sezone, kako je najavljeno prezentaciji Projekta turističke valorizacije Kanala sv. Ante u Šibeniku koji je održan danas u Gradskoj vijećnici u Šibeniku, u nazočnosti predstavnika Šibensko - kninske županije te županijski i gradskih institucija. Primjećeno je kako nije bilo nikog od službenih predstavnika Grada Šibenika iako je riječ o važnom razvojnom projektu za Grad Šibenik.  Projekt su javnosti zajednički prezentirati nositelji i partneri na projektu - predstavnici  Javne ustanova Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko – kninske županije, Turistička zajednica Grada Šibenika i Regionalna razvojna agencija Šibensko – kninske županije i šibensko - kninski župan Goran Pauk. 

Most do tvrđave svetog Nikole 

Prema riječima Anite Babačić Aajduk, voditeljice Projekta i ravnateljice županijske javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti, u kanalu će biti izgrađena šetnica od uvale Dumboka do tvrđave sv. Nikole te pješački most do otočića Ljuljevac na kojem je Tvrđava. Uz stazu će biti postavljene svjetlosne markacije, klupe i kante za smeće. Na najatraktivnijim točkama bit će izgrađeni vidikovac i odmorište, na kojima će biti postavljene informacijske table i teleskop za panoramsko razgledavanje. Pristanište ispod špilje sv. Ante, u blizini morskog tunela, uredit će se u suradnji s konzervatorima. Primat će i manje turističke te putničke brodove i jahte. Posebno atraktivan dio projekta je izgradnja drvenog mosta duljine 150 metara do Školjića koji vodi do Tvrđave sv. Nikole. “Misao vodilja je bila urediti kanal na način da ničim ne narušimo njegovu izvornu prirodnu ljepotu. Kao biolozi, posebno se radujemo obnovi opožarenih područja i sadnji izvorne mediteranske vegetacije koja je na tom prostoru nekad rasla.“, istaknula je Anita Babačić Hajuduk.

Župan Pauk izrazio je zadovoljstvo načinom provođenja projekta: “Posebno mi je drago što se projekt realizira u bliskoj suradnji s relevantnim institucijamana na državnom, županijskom i gradskom nivou, uz izradu svih potrebnih dokumenata i studija. To je sporiji, ali jedini ispravan način za realizaciju ovakvih projekata. Ponosan sam što ćemo prostor koji desetljećima gledamo s rive, konačno ćemo spojiti s centrom grada, a neiskorišteni potencijal konačno staviti u funkciju.”, kazao je župan.

Buduća šetnica sa svojim sadržajima namjenjena je rekreaciji, okupljanju i druženju Šibenčana, ali i turističkom razgledavanju. Turistička zajednica Grada Šibeniak u njoj vidi veliki potencijal, kako je kazao Dino Karađole, direktor te TZ. Najavio je i mogućnost uspostave kružne brodske linije koja bi išla od Banja do mula Krke, kapelice svetog Ante u Kanalu, Zablaća i Solarisa te u obrnutom pravcu.

Ta bi šetnica mogla biti i poligon za poduzetničke inicijative, kako je kazala Katarina Mrvica iz  Regionalne razvojne agencije Šibensko - kninske županije istaknuvši kako će se upravo ta agencija anagažirati da za taj projekt zainteresira  poduzetnike.

Građevinske radove, za koje će uskoro biti odabran izvođač, pratit će kontinuirana promocija i odnosi s javnošću s ciljem da se nova destinacija predstavi građanima Šibenika, turističkim poduzetnicima i potencijalin posjetiteljima. Cilj projekta je poboljšanje turističke infrastrukture i sustava upravljanja u svrhu razvoja i promocije selektivnih oblika aktivnog i kulturnog turizma te srodnih usluga na zaštićenim područjima.

Vinko Guberina podsjestio na ideju gradnje mosta preko kanala 

Na današnjoj prezentaciji okupljenima se samoinicijativno obratio i Vinko Guberina, predsjednik Skupštine općine Šibenik sedamdesetih godina prošlog stoljeća koji je podržao Projekt, ali je podsjetio i na to  da je taj dio Grada Šibenika već tada bio u planovima razvoja tadašnje vlasti i da su na tom prostoru vidjeli i mogućnost širenja grada.  Napoemnuo je i kako se tada razmišljalo i o gradnji mosta preko Kanala svetog Ante

Ukupna vrijednost Projekta turističke valorizacije Kanala svetog Ante je oko 1.4 milijuna  eura. Najveći dio, oko milijun eura osigurala je Europska unija  iz IPA IIIC programam, a ostatak Turistička zajednica Grada Šibenika  Regionalna razvojna agencija i Javna ustanova za zaštićene prirodne vrijednosti, a nedavno su dobili skromnu financijsku pomoć Ministarstvo turizma Republike Hrvatske  što im je, kazala je Anita Babačić Ajduk potvrda da je projekt dobar.  Projekt se realizira u suradnji sa Državnim zavodom za zaštitu prirode i Šibensko – kninskom županijom. Završetak projekta predviđen je za rujan 2013. godine.

Iz kategorije: Vijesti