Datum objave: 18. Rujan 2012

Učenici šibenske gimnazije sami izučavaju život u ratnom Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Gimnazija "Antuna Vrančića" i ove je godine dala svoj obol obilježavanju godišnjice rujanske bitke za Šibenik istraživanjem svih važnih segmenata života u tim za Šibenčane teškim "danima ponosa i slave". Ovog puta su izabrali temu "Zdravstvo u ratu" koju su obradili učenici Karlo Radečić i Nikola Ferara, uz mentorstvo profesorice povijesti Jasminke Paić, a svoj su rad večeras javno prezentirali svojim kolegama, polaznicima šibenske gimnazije u prepunoj dvorani  Gradske knjižnice u Šibeniku. Zahvaljujući novinarskim člancima i  svjedočanstvima liječnika i medicinskog osoblja podsjetili su na to kako je šibenska bolnica radila u uvjetima opće opasnosti i stalnih napada neprijatelja, pogotovu odjeli ginekologije i rodilište te kirurgija i psihijatrija. Jedna od tema bio je i rad liječnika i medicinskog osoblja na terenu, na  fronti gdje su pomagali i hrvatskim braniteljima i civilima.  Gosti su im bili kiruruzi Vinko Alfier i Andrija Baljaks koji su pričali o svojim ratnim iskustvima. Autori rada o šibenskom zdravstvu u ratu svoje su kolege upoznali i s nizom malo poznatih detalja o tom temi, a nisu zaboravili niti brojne donatore, najvećim djelom iz inozemstva  koji su humanitarnim pošilljkama značajno pomogli funkcioniranju šibenske bolnice. Iznijeli su i jedna malo poznati detalj koji ima posebnu težinu danas kada se govori o stečaju šibenskog Autotransporta i neizvjesnoj budućnosti njegovih radnika. Naime, radnici tog šibenskog autobusnog poduzeća samoinicijativno su jedan autobus svojim rukama preuredili u "bolnici na kotačima" i čak ga blindirali da liječnicima olakšaju posao na terenu i učine ga sigurnijim.


Na inicijativu šibenske gimnazije prije nekoliko dana je u sklopu programa obilježavanja 21. obljetnice rujanske bitke na šibenskom mostu održan sat povijesti na kojem su o obrani Šibenika govorili tadašnji zapovjednici vojske i policije. 

Smisao tih aktivnosti je približiti srednjoškolcima ratna zbivanja kako bi na pravi način njegovali spomen na njih i cijenili sve što je učinjenu o obrani Šibenika i cijelog šibenskog područja.

Iz kategorije: Vijesti