Datum objave: 18. Rujan 2012

HDZ: Gradskim vijećnicima poslan Prijedlog GUP-a pun besmislica

Diana Ferić
Diana Ferić

Prijedlog Generalnog urbanisitčkog plana Grada Šibenika, koji je u pripremi više od 10 godina, a sutra bi trebao biti prihvaćen na sjednici Gradskog vijeća vrvi nesuvislim rješenjima, a kod njegovog donošenja učinjeno je niz proceduralnih propusta,  kazali su na današnjoj konferenciji  za novinare HDZ -a u Šibeniku Goran Pauk, predsjednik GO HDZ -a, Ivica Poljičak, predsjednik Kluba vijećnika te stranke te Damir Lučev, koji je inače ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno uređenje.

Goran Pauk je kao primjer naveo, kako je kazao,  samo neke od primjedbi na sadržaj tog plana i to -  na području gdje se sada nalaze park i crkva Gospe van Grada ucrtana je mještovita zona, a park i taj sakralni objekt se niti ne spominju; na kartama koje su vezane za  prometnice nema brojnih važnih šibenskih ulica, ne spominju se ni neka postojeća groblja, a na mjestu gdje  je već izgrađen  trgovački centar Interspaar predviđena je individualna stambena izgradnje. Uz to, sadržaj GUP -a Grada Šibenika neusklađen je i s Prostornim planom Županije i s Prostornim planom Grada Šibenika pa se u njemu ne spominje marina u Solarisu, turističke zone Podsolarsko i Zablaće, ribarska luka u uvali svetog Petra i slično. "Takvo ponašanje  aktualne gradske vlasti je tragično i prema njihovim vijećnicima i prema opoziciji", zaključio je Pauk.

Damir Lučev je istaknuo kako je neopustivo da vijećnici uz prijedlog GUPa za sutrašnju sjednicu nisu dobili izvješće o rezultatima provedene javne rasprave koje je vrlo važno kod prihvaćanja bilo kojeg plana, a nema niti suglasnosti Ministarstva graditeljstva niti miljšenja  Zavoda za prostorno uređenje Šibensko - kninske županije. "Ne znam je li to propust ili namjera, ali u svakom slučaju je to nedopustivo. Još gori od tih formalnih propusta je sadržaj plana u kojem je niz kontradiktornih odredbi, ali i loših rješenja kao što je predviđeni rotor na zapadnom izlazu iz Grada, iznad Interspaara  koji ničemu ne služi.", dodao je Lučev. Naglasio je kako je donošenje jednog generalnog urbanističkog plana najvažnija odluka koji gradsko vijeće  donosi, odluka s dalekosežnim posljedicama i da s nitko nema pravo tako neozibljno i neodgovorno ponašati.

Ivica Poljičak je najavio da vijećnici HDZ -a na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća neće biti protiv donošenja tog plana, iako to njegov sadržaj i način na koji se donosi zaslužuje, nego će biti suzdržani jer žele dati priliku gradskoj vlasti da nastave njegovu izradu i u njemu isprave što je je potrebno. " Sadašnja je gradska vlast svašta na početku obećavala,a ništa nije napravila, ali ima još do kraja mandata dovoljno vremena da barem donesen primjereni GUP.", rekao je Poljičak.
 

Iz kategorije: Vijesti