Datum objave: 18. Rujan 2012

Liječnici koji odobravaju previše bolovanja i lijekova bit će "kažnjeni"

Diana Ferić
Diana Ferić

Kada bi se već sada provodile sankcije liječničkih timova u ambulantama obiteljske medicine koje imaju previše odobrenih bolovanja i lijekova novčano bi bili  kažnjeni  liječenici u 21 ambulanti na području Šibensko - kninske županije, kako je pokazala analiza za prvih šest mjeseci ove godne koju je provela ispostava Hrvatskog Zavoda za zdravstveno osiguranje. Naime, indeksacija koja uzima u obzir  indeks stope bolovanja u svakoj ordinaciji te indeks potrošnje lijekova prati se već od ove godine, ali samo preventivno i edukativno, kako bi se "snimila" situacija i liječnike upozorilo na to što ih čeka, a od iduće godine će im se  smanjiti iznosi novac koje dobivaju od HZZO - a za osiguranike. O tome je liječnike obiteljske mediicine u Šibeniku, Kninu i Drnišu izvijestila Anita Škugor Kodžoman, direktorica Područne jedinice  HZZ - o u Šibensko - kninskoj županiji.

Najveći indeks od čak 177,22 ima ambulanta u Ružiću koja ima svega 405 osiguranika i indeks stope bolovanja od čak 251, 23, a po stopi bolovanja blizu joj je i jedna ambulanta u Drnišu s indeksom od 203,65. Među ambulantama koje su iznad poželjnjog indeksa od 107, iznad kojeg su predviđene sankcije, je  još 14 amubulanta u Šibeniku, dvije u Kninu te ambulanta u Pirovcu i Tribunju. Anita Škugor Kodžoman je ustvrdila i kako je svaka ordinacija specifična  i kako na indeks utječe i struktura osiguranika. Neki liječnički timovi  koji imaju veću stopu bolovanja riješavaju kroz to socijalne probleme tvrtki u kojima je  teško stanje.
Treba istaknuti i neke ambulante, primjerice u Šibeniku i Kninu, koje imaju i preko 2 000 osiguranika, pa i 2 680 kao što je  jedna ordinacija u Kninu, a indeks im je ispod 100.

Liječnici obiteljske medicine imaju svoju priču kada je riječ o indeksima i traže da se kod potrošnje lijekova razdvoji ono što  je njihova terapija osiguranicima od onoga što su im prepisali liječnici specijalisti, a tu, istaknuli su, ima puno problema. Čest je slučaj, kako se čulo na sastanku obiteljski liječnika i Anite Škugor Kodžoman, da im se pacijent vrati sa specijalističkog pregleda s  dijagnozom b. o. odnosno da je zdrav i istodobno s terapijom skupim antibioticima i drugim lijekovima što je, kažu oni, besmisleno. Zbog toga je dogovoreno da se sastanu s predstavnicima svih odjela šibenske bolnice kako bi te probleme raspravili i riješili jer će zbog toga ubuduće ispaštati samo liječnici  obiteljske medicine. 

Iz kategorije: Vijesti