Datum objave: 17. Rujan 2012

Uprava "Autotransporta" bi da Grad prebaci sve linije na njihovu "kćer"

Diana Ferić
Diana Ferić

Uprava Autotransporta zatražit će od gradonačelnika Grada Šibenika dr Ante Županovića, a onda i od Gradskog vijeća, da koncesiju za gradski autobusni prijevoz  koju ima "Autotransport" prebace na tvrtku kćer tog prijevozničkog poduzeća "Autoprijevoz" kako  bi najveći dio radnika "Autotransporta" , dok se ne riješi pitanje  vezano  za njegov stečaj moglo zadržati posao i primati plaću. To je jedino  novo što je na današnjoj konferenciji za novinare kazao Josip Burazer Pavešković, predsjednik uprave, a  sve ostalo je bilo "prožavakavanje" već poznatih tema vezanih za blokadu žiro- računa "Autotransporta", odnos porezne uprave i polemiku  sa  zamjenikom šibenskog gradonačelnika Frankom Vidovićem koji je Burazera izravno prozvao da nije u stanju izvući "Autotransport" iz gliba i da mora otići.

Danas smo, istina,  doznali i da Burazer Pavešković nije, iako je to  najavio na nedavnoj konferenciji za novinare, Trgovačkom sudu u Šibeniku predao  prijedlog za povlačenje prijedloga za stečaj "Autotransporta" koji je  sam podnio nekoliko dana prije toga. Kada je najavio povlačenje prijedloga za stečaj  obrazložio je da to radi zbog saznanja da se donosi Zakon o financiranju, ali danas je promijenio obrazloženje pa je kazao kako je taj prijedlog za povlačenjem planirao podnijeti samo ako Porezna uprava deblokira račun "Autotransporta", a kako se to nije dogodilo, odustao je. U vezi s blokadom žiro računa istaknuo je kako Ministarstvo financija, odnosno lokalne porezne uprave, nemaju iste kriterije prema svima. Za razliku od  šibenskog "Autotransporta",  poduzeće "Čazmatrans" nije blokirano iako i on ima dug od  32 milijuna prema državi što bi trebalo značiti da je Porezna uprava u Šibeniku "Autotransport" blokirala  s nekom namjerom.

Burazer Pavešković je istaknuo kako njihova tvrtka kćer ima koncesiju za prijevoz učenika za županijskim linijama, a povjeren joj je i prijevoz učenika  gradskih škola u Šibeniku. "Mi i sada, nakon blokade žiro računa, održavamo 40 posto gradskih linija, i to uglavnopm one nerentabilne pa  mi se čini da nema prepreke da nam Grad dopusti da se vratimo i na ostale gradske linije.", istaknuo je  opovrgavajući da je i ta tvrtka - kćer u financijskim problemima.
Što se tiče izjava zamjenika šibenskog gradonačelnika  Franka Vidovića o "Autotransportu" kazao je kako Vidović sam sebe u njima demantira. Burazer Pavešković nipošto ne prihvaća Vidovićeve tvrdnje da je sadašnja uprava kriva za  blokadu računa "Autotransporta". "Mi smo naslijedili dug prema državi od 37 milijuna kuna koji je samo zbog kamata sada narastao na 63 milijuna kuna. U vrijeme prošle vlade imali smo dva moratorija  te smo od 2009. do 2011. godine uspjeli stabilizirati poslovanje  i pokazivali smo znakove života. Izradili smo i program restrukturiranja koji je  Ministarstvo prihvatilo kao model i za druge tvrtke koje se nalaze u sličnim problemima da bi nam na kraju blokirali - žiro račun.", istaknuo je Burazer Pavešković.

Izravno je kazao da su za prijašnje vlade imali razumijevanje za svoje probleme, ali nije zznao  odgovoriti  na novinarsko pitanje zašto onda ta vlada nije prihvatila i Plan restrukturiranja koji je bio donesen u njihovo vrijeme, što bi bila jedina prava pomoć. Priznao je da je politika i tada i da i sada utječe sada na sudbinu tog poduzeća.
 

Iz kategorije: Vijesti