Datum objave: 17. Rujan 2012

Premijera "Kabinaša"- izniman društevni događaj

Diana Ferić
Diana Ferić

Iznimno veliko zanimanje Šibenčana izazvala je sinoćnja premijera dokumentarnog filma o gradskom kupalištu Jadrija 'Kabinaši', autorice i redateljice  Olje Runjić tako da je dio posjetitelja ostao izvan natrpane dvorane Multipleks Cinestara u kojoj se sjedilo i na stepenicama. Zbog toga, ali i zbog pozitivnih emocija s kojima su gledatelji izašli s projekcije bilo je to prvorazredni kulturni i društveni događaj. 

Film govori o gradskom kupalištu Jadrija kroz svjedočenja ljudi koji ljeta već desetcima godina provode u kabinama  na Jadriji koje bi, kako je kazao jedan od njih, Jole Rak, da mogu govoriti imale puno toga za ispričati; o ljubavima koje su se tu začele i razvijale, o djeci koja su se skoro pa rađala i odgajala u kabinama i koja danas imaju svoju djecu koja su isto tako vezana za Jadriju, o "kabinašima" koji su razvili posebna način komunikacije i suradnje, o zajedničkim druženjima, ručkovima, večerama, o Jadriji koja je prije imala puno toga - medicinsku sestru, čuvare pa čak i frizera i brijača, a danas je zapuštena. O svojoj vezanosti za Jadriju i tom specifičnom životu na njoj koji je jedinstven u filmu, uz ostale pričaju i Marko Karađole, Duška Zaninović,  Ante Erak - Tončina, Jakšić  zvani Mačak, Tonko Ninić, Tome Škarica i njegov sin Krešo, Sonja Gego,  Branko Kurtaj, Špiro Guberina i mnogi drugi, a poseban začin filmu dao je, u svom stilu, upravo Špiro Guberina skočivši " na noge" s jadrijskog trampulina. Bilo je, naravno i izjava koje su gledatelej od srca nasmijale, ali najviše onog što je izazvalo ugodnu nostalgiju. U filmu govore i Emil Guberina i Zlatko Štrbinić Šona koji su najzaslužniji što se Jadrija barem djelomično uređuje i što nije prepuštena potpuno propadanju. Sve je to praćeno dojmljivim kadrovima Jadrije koje je odlično snimio šibenski snimatelj Tomislav Krnić čiji je entuzijazam i predanost tom poslu posebno istaknula autorica Olja Runjić. Njezine kolegice iz Zagreba koje su joj pomogle u izradi filma , kako su i same priznale nakon sinoćnje premijere, osupnute su Jadrijom. Zavidne su Šibenčanima što imaju takvo kultno mjesto za koje, kako su dobro primijetile, vezuju dane djetinjstva i mladosti, mladenačke ljubavi, ali na kojem mogu i dostojno stariti, uživajući  i dalje u životu i malim životnim radostima. Poruka filma je jasna - to je svojevrstan apel da se ne dopusti nestanak tog starog gradskog kupališta s dušom i da se zadrži njegova fizionimija.

Na premijeri su bili Šibenčani svih generacija, pa i jedan  od najstarijih živućih jadrijaša i kabinaša Ante Erak zvan Tončina, potom gradonačelnik Grada Šibenika dr Ante Županović i njegov zamjenik Petar Baranović, šibenski župan Gorna Pauk  te poznati glazbenik Tonko Ninić.
Nakon premijere, u organizaciji Šibenskog građanskog foruma održan je party u caffe baru Domald, za koji je posebno  zaslužan Veljko Paklar član te udruge građana jer je pripremio posebne specijalitete - paštetu od vepra i gulaš od veprovine s domaćih njokama, njih čak 800 komada, koji su doslovno "planuli". 

Iz kategorije: Vijesti