Datum objave: 16. Rujan 2012

Multimedijalna instalacija Zorana Lucića Luce o rujanskom ratu

Diana Ferić
Diana Ferić

Multimedijalna instalacija "Sjeti se Šibenika" posvećena zbivanjima na šibenskom području u takozvanom rujanskom ratu koji je počeo na današnji dan 1991. godine  otvorena je danas poslijepodne u galeriji Matija u Šibeniku. Autor Zoran Lučić Luca  postavio je 13 TV monitora na kojima se prikazuju njegove autentične video snimke o bitci za Šibenik i događanjima na  prvoj crti obrane. Neke su snimke već viđene,a neke se prvi put javno prikazuju, no uvijek su Šibenčanima jednako potresne i dojmljive.  

Suorganizator te izložbe je Šibenski građanski forum, a Zoran Lucić Luca ju je postavio uz stručnu pomoć Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra domovinskog rata iz Zagreba. Na otvaranju je govorio njegov ravnatelj dr sc. Ante Nazor koji je upozorio koliko je važno dokumentirano podsjećati na događaje iz Domovinskog rata s obzirom kako je kazao, da se danas iskrivljuju mnoge istine o njemu. Pohvalio je incijativu Zorana Lucima Luce i Šibenskog građanskog foruma za otvaranje  Spomen sobe Domovinskog rata u Šibeniku koja je namijenjena i turistima i hrvatskoj javnosti.
Ova izložba - instalacija ujedno je i najava tog  projekta, a Grad Šibenik je za tu  spomen sobu ustupio prostor na rivi, ispod katedrale.

Zoran Lucić Luca autor je instalacije stavljanja mašne na tvrđavu svetog Mihovila u Šibeniku te performansa sahrane Šibenika kojim je širu javnost upozorio na potrebu drukčijeg odnosa prema razvoju i budućnosti Šibenika.  
 

Iz kategorije: Vijesti